A vb-elé: Új-Zéland harmadszor is?

Pénteken, helyi idő szerint 19:45-kor, magyar idő szerint 12:45 perckor elkezdődik Tokióban az idei uniós rögbi világbajnokság a Japán-Oroszország mérkőzéssel. Szűk egy héttel a kezdés előtt érdemes átnézni, hogy mely válogatottak esélyesek a továbbjutásra, illetve, hogy kik férhetnek oda a harmadik helyre a csoportokban, amellyel jegyet lehet váltani a 2023-as, franciaországi tornára. A hazánktól távoli helyszín fog kisebb gondokat okozni a magyar nézőknek: nagyon úgy néz ki, hogy mindenképpen streamekre kell vadászni a munkahelyeken, hogy valahogyan követni lehessen a mérkőzéseket, pláne, hogy egyetlen sportcsatorna kínálatában sem szerepel idén a világbajnokság…

 

Az elmúlt szűk tíz évben eddig igaz volt Gary Lineker parafrazált és elcsépelt mondata, mely szerint az uniós rögbi az a sport, amit harmincan játszanak nyolcvan percen keresztül, és a végén mindig az All Blacks nyer. Az idei, Steve Hansen kedvenc szavajárásával is “rozsdásnak” nevezhető teljesítmény után az idei torna legnagyobb kérdése az, hogy Új-Zéland ismét világbajnok lesz-e a tornát követően. Nem lehet 100%-os biztonsággal azt mondani, hogy Beauden Barrett már gyakorolja is a Webb Ellis-kupa emelgetését, azonban az idén valóban kissé mély hullámvölgy végén Ausztrália és Tonga ellen (ahol 14 emberrel játszottak a végén Ryan Crotty lehozása után) hengereltek. Az Ikale Tahit persze lehet magyarázni, azonban a Wallabies simán összeomlott, úgy hogy előzőleg még Perth-ben ők voltak a jobbak. Az All Blacks tehát rozsdásan is a torna legnagyobb esélyese: a tudás és az összeszokottság őket igazolja. Összesen hét meccsen kell összpontosítaniuk, és zsinórban harmadik alkalommal lehet meg számukra az elsőség.

AB_Bledisloe_2019

Nem lenne meglepő, ha az új-zélandiak még egy kupát tehetnének a vitrinbe az év végén – a nehézségeik ellenére is

Kik lehetnek a kihívók? Rassie Erasmus irányításával a Springboks nemcsak, hogy megújult, azonban új erőre is kapott. Erre a legjobb példa, hogy tíz év után nyertek (Három)Négy Nemzetet – igaz, ez egy rövidített torna volt a vb miatt (meg aztán az ausztrálok is mire mentek négy éve a győzelmükkel). A csapat azonban összekovácsolódott, és már a csoportban, ráadásul az első körben összecsapnak Faf de Klerkék az új-zélandiakkal. Mindenképpen nevezhető ez előrehozott finálénak is! A Wallabies számos válságon ment át az utóbbi években, és az sem tett jót a válogatottnak, hogy Israel Folau pályán kívüli okok miatt gyakorlatilag száműzve lett az ausztrál uniós rögbiből. Bár Nic White és Christian Leali’ifano (na meg James O’Connor) visszatértek, Folau nagyon fog hiányozni a fullback posztjáról.

beale

Négy éve Kurtley Beale megúszott egy üzenetváltásból kipattant ügyet, idén pedig jó eséllyel Israel Folaut helyettesítheti a 15-ös mezben

Igaz, a Wallabies “csak” Walesszel van összezárva. Alun Wyn Jones és társai idén a WR ranglistájának az élén is időztek egy keveset, mivel valóban nagyszerű szériát produkáltak tavaly óta. Kérdés, hogy ez a nagy déli válogatottak ellen mire lesz elég. Nyilván ellenük kívánnak majd pályára lépni a walesiek majd az egyenes kiesési szakaszban. Nota bene: a Wallabies verhető jelen állás szerint számukra, ugyanakkor volt már olyan vb, ahol Fidzsi alaposan rácáfolt a papírformára, Shane Williamsék meg a csoportban ragadtak. Bizonyos tekintetben sötét ló lehet Anglia is: Eddie Jones a 2015-ös fiaskó után összekapta Owen Farrellt és társait, azonban mintha kissé pont a torna évére csorbult volna ki a válogatott éle. Ráadásul ezúttal sincs nagyválogatotti szempontból könnyű helyzetben Anglia: ezúttal Franciaországgal és Argentínával kell megküzdeni a továbbjutásért.

150928rugby

Négy éve legalább abban az elsők lettek az angolok, hogy házigazdaként bent maradtak a csoportban

A pumákat lefáraszthatta a hosszú bajnoki szezon, ezért idén nem igazán mutattak sokat a tudásukból a válogatott mérkőzéseken, azonban sosem lehet alábecsülni az argentinokat. Ugyanígy a Les Bleus is egy nagy kérdőjel, azonban talán hosszú idő után először, ismét felszállóágba került a francia válogatott. Az írek esetében (akik talán a nagyok közül a legkönnyebb csoportba kerültek) nem volt egyszerű dolga Joe Schmidtnek, mivel a szintén kicsorbult zöld mezes válogatott korántsem képviselt olyan átütő erőt 2018-ban és idén, mint a korábbi években. Tadgh Furlongék számára ugyanakkor egy cél biztosan van: túlélni a negyeddöntőt, amely korábban egyik ír garnitúrának sem sikerült.

ir_kispad_uj-zeland

Az írek legalább annak örülhetnek, hogy a negyeddöntőben biztosan nem találkozhatnak majd a mumus argentinokkal

Kik férhetnek oda a csoportharmadik helyekre? Talán az Azzurri számára a legegyszerűbb a helyzet: Sergio Parisse és társai idén sem vitézkedtek a Hat Nemzeten, és a felkészülési mérkőzéseiken sem villogtak nagyon. Az All Blacks és a Springboks elverése óriási meglepetés lenne tőlük, ugyanakkor Namíbia és az erősen hanyatló Kanada ellen számukra kötelező a győzelem – ezt pedig rutinból be tudják húzni, ha akarják. A házigazdák számára szintén elérhető a harmadik hely, sőt kis szerencsével még a negyeddöntő sem elképzelhetetlen, ehhez azonban Tanaka Fumiaki és társai meg kell, hogy verjék a skótokat, ha az oroszokon és Szamoán már túljutottak. A D-csoportban hozhat érdekes összecsapásokat a harmadik helyért folytatott harc: négy éve Grúzia Tongával versengett az értékes pozícióért, most egy másik óceániai válogatottal kell megküzdenie Mamuka Gorgodzééknek: ezúttal Fidzsivel szemben kell majd kiharcolni az automatikus kvalifikációt.

Italy v New Zealand - International Match

Malakai Fekitoa nem lesz ott a tornán, de nagy valószínűséggel lesz hasonló jelenet az Azzurri és az All Blacks összecsapásán – az olaszoknak a csoportharmadik hely lehet a cél

A magyar idő szerint leginkább reggel és délelőtt játszott mérkőzéseken tehát bőven lesz miért izgulni. Kérdés, hogy ezt hol lehet majd nézni. A “természetesen” elérhető stream oldalak mellett a RugbyPass oldalán lehet előfizetni a mérkőzésekre: egy hónap 10 amerikai dollárba, nagyjából 3000 forintba kerül. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezek az utak lesznek járhatóak: a magyar sportcsatornákat hosszú idő után hidegen hagyja a világbajnokság. Érthető, hogy a hazánkban (még) nem túl népszerű rögbi miatt nem fognak százezreket kifizetni a közvetítési jogokért, főleg úgy, hogy a délelőtti, nagyon nem nézett műsorsávban venné el a Namíbia-Kanada mérkőzés az adásidőt Horst Fuchs csodatermékeinek bemutatójától. Idén a Digi Sport sem készül a rögbire: eddig a román társadó miatt hozzájutott a csatorna a világbajnoksághoz, azonban Catalin Fercu és társai nem jutottak ki adminisztratív okok miatt a tornára, így a szomszédainkat sem érdekli annyira a dolog a tv csatorna programja szerint.

 

2 thoughts on “A vb-elé: Új-Zéland harmadszor is?

  1. szponzor

    Jó vb lesz ez, de nem a csoportmeccsek miatt. A negyeddöntős csapatok kiléte egyértelműnek tűnik, csak az angol, francia, argentin csoportban nem vagyok biztos abban, hogy melyik két válogatott fog továbbjutni. Mindenesetre az jó, hogy a csoportbeosztás miatt minden esély megvan az All Blacks-Springboks álomdöntőre.

    1. eliotwance Szerző

      Igen, nekem is az angol, argentin, francia hármas a kérdéses, hogy onnan ki is fog továbbmenni. A japánoknak van még esélyük a továbbjutásra, de ehhez Szamoát és a skótokat is meg kell verniük – illetve Szamoának is Stuart Hoggékat, hogy ne történjen meg még egyszer a japánokkal az, hogy három győzelemmel a csoportban ragadnak…

Hozzászólás