Új évtized, új arcok a Hat Nemzeten

Lehet vitatkozni arról, hogy 2020-ban vagy 2021-ben kezdődik-e a következő dekád, azonban az biztos, hogy a legpatinásabb, válogatottak számára kiírt torna különbözni fog az eddigiektől a játékosok terén. Nem látjuk már Rory Bestet, Greig Laidlaw-t, Dylan Hartleyt, Louis Picamoles-t, és Sergio Parisse is már csak egy (vagy két) alkalommal fog kifutni a pályára. Az idő pedig telik, és hamarosan már Jonny Sexton, Alun Wyn Jones, Joe Launchbury nevét sem fogják bemondani a keretek kihirdetésekor. Egy fiatalabb generáció kaphat lehetőséget: a mostani tornán összesen 43 újoncot avathatnak a válogatottak! Főleg Fabien Galthiénél szaladt meg az Excel-tábla, aki a kifejezetten sikeres U20-as korosztályra építheti a jövő francia válogatottját. Tíz év múlva lesz érdekes arra visszatérni, hogy mire ment végül a 2020-as években a Les Bleus; és vajon az Alex Dombrandt vezette Anglia és a Louis Rees-Zammit nevével fémjelzett Wales mennyire képezett számukra akadályt az évtizedben.

 

Nemcsak a pályán, a kispadokon is nagy változások történtek: Wayne Pivac, Andy Farrell, Fabien Galthié és Franco Smith vezethet válogatottakat, amely az elődökhöz képest bizony jelenthet szemléletváltást is (Pivac debütálásából a Barbarians ellen nem lehet nagy következtetéseket levonni). Smith esetében annyit érdemes hozzátenni, hogy a dél-afrikai edző, egyelőre csak a Hat Nemzetre kapott megbízást az Azzurrinál. Anno Nick Mallett nem igazán alkotott maradandót az olaszoknál, és a honfitárs Smith-nek sincs könnyű dolga (például kell valakit találnia, aki stabilan tud a nyolcas poszton szerepelni), azonban sok évet töltött játékosként és szakvezetőként a Benettonnál, így talán ismeri a terepet, ahová érkezik.

bigi

Parisse utáni korszak: a Zebre sarkazója, Luca Bigi az Azzurri új csapatkapitánya – Forrás: Sixnationsrugby.com

Az olasz válogatottnál gyakorlatilag mindenkinek egyszerűbb a dolga. Még a skótoknak is. Amikor szűk tíz éve a Dan Parks, Mike Blair nevével fémjelzett generáció vonult vissza, jött a lehetőség a fiatalabbaknak, azonban Greig Laidlaw-ék sem tudták megváltani a világot (vagy legalább a Hat Nemzetet megnyerni). Vern Cotter összepakolta a skótokat, és Gregor Townsend alatt sem estek szét teljesen, azonban a 2019-es évből egyedül az a bizonyos angolok elleni 38-38 lehet pozitív emlék. Első körben gondot okozhat, hogy Finn Russell nem lesz ott az írek ellen. No, nem azért, mert megsérült volna, hanem azért, mert inkább az alapos berúgást választotta a válogatott összetartása helyett. Másnaposságát most otthon pihenheti ki. A fegyelmezettséggel lehetnek még bajok, azonban irányítóként sikerült megfelelő pótlást találni Duncan Weir személyében. hogy mennyire sikerül egyben maradnia, pláne teljesítenie a skótoknak, az hamarosan kiderül – ebben nagy szerep hárulhat Stuart Hoggra, aki most először játszhat csapatkapitányként a tornán.

tagive

Különleges újonc: a 28 éves Ratu Tagive az első fidzsi származású, aki skót válogatott lehet – Forrás: Theoffsideline.com

A Les Bleus esetében az új vezetés mer építeni a fiatalokra. Olyannyira, hogy a legidősebb játékos a keretben a harminc éves Bernard Le Roux! Több visszavonuló helyére kell megtalálni a megfelelő embereket – erre mindenképpen jó lesz az idei torna. A fiatalok közül Romain Ntamack, Demba Bamba vagy éppen Damian Penaud már bizonyított, esetükben talán fölösleges méricskélni, hogy hány teszten léptek eddig pályára. Az újoncok esetében még lehet zavar, azonban már tavaly látszott, hogy jót tett a fiatalítás a francia válogatottal. A jó hír pedig az, hogy Yoann Huget idén biztosan nem fog célokat ajándékozni az ellenfélnek – Galthié ugyanis nem hívta be a keretbe. Ez persze még változhat, hiszen az esetleges sérülések miatt még az öregek is jók lehetnek a háznál.

ollivon

Új kapitány a franciáknál is: Charles Ollivon a 92., aki megkapja a karszalagot a válogatottnál – Forrás: En24.news

Az írek esetében Andy Farrellnek kell bizonyítania, hogy új seprűként jól seper (Joe Schmidt után nehéz lesz, hiszen szinte mindent besepert, ami a Hat Nemzetet illeti). Generációváltás küszöbén állnak Cian Healyék is, ahol a háromnegyedben, valamint a sarkazó posztján is lesz bőven változás. A veterán pillérnek például új sarkazóval kell együtt játszania Rory Best helyett (bónusz: az örök csere Sean Cronin nem kapott behívót) – valószínűleg a nyolcszoros válogatott Rob Herring lehet majd a befutó a kettes mezért. Csapatkapitányként pedig Jonny Sexton kap lehetőséget, akinek lassan szintén az utódját kell keresni (Joey Carbery sérülés miatt most nem lesz ott a tornán). Nem feltétlenül lesz ez egyszerű feladat, de Brian O’Driscollt is sikerült pótolni egy kis időt követően. Hogy ez az átmeneti állapot mennyire jellemzi majd az íreket idén, annak jó felmérője lehet a Hat Nemzet.

AndyFarrellOwenFarrellAwks_large

AW Jones csakis arra gondolhat, hogy érdekes lesz megnézni február 23-án az angol-ír mérkőzést a tv-ben – Forrás: Irishexaminer.com

A világbajnokság döntőjére elerőtlenedő angol válogatott számára itt a lehetőség az újrainduláshoz. Eddie Jones óvatosan újít (Alex Dombrandtot nem tudták így sem beimádkozni kívülről a válogatottba, mint ahogy az íreknél Stuart McCloskeyt sikerült). Joe Marler ott ragadt a keretben, Dan Cole kikerült onnan, Kyle Sinckler pedig nem is volt kérdés, hogy be lett válogatva. Ideje lesz azonban azon gondolkozni, hogy kilencesként ki lesz a jövő embere: Ben Youngs kezd kiöregedni, Willi Heinz meg egyenesen krisztusi korban van; a 27 éves Dan Robson még szóba jöhetne, de őt Eddie Jones nem igazán szereti behívni. Szintén kérdés lehet, hogy irányítóként ki kaphat majd nagyobb szerepet: George Ford vagy Owen Farrell? Utóbbi centerként is megállja a helyét, és valószínűleg ott fog kikötni a mostani tornán, mivel Henry Slade sérült. A csere-bere azonban nem valószínű, hogy jót tesz a válogatottnak (lásd: a franciák az előző évtizedben).

thorley

Ollie Thorley már tavaly is kerettag volt, idén pedig debütálhat is – Forrás: Rugbyworld.com

Ezzel együtt sem kell aggódnia az angoloknak, mivel a játékoskeret kiváló – ez pedig a walesieknél is így van. Bár a bronzérem a vb-n nem jött össze, a 2019-es év teljesen sikeresnek mondható számukra. Igaz, Warren Gatlandet már csak a Chiefs meccsein fogják viszontlátni a játékosok és a szurkolók. Wayne Pivac a Scarlets felfuttatásával bizonyította, hogy jó edző, most pedig egy nem akármilyen örökséget kell átvennie. A walesi válogatottnál (akárcsak az angolnál) nem volt tabula rasa, mint a franciánál – a fiatalok beépültek a keretbe: például Aaron Wainwright gond nélkül együtt tud játszani Justin Tipurickal. Ebbe az összeszokottságba rondíthat bele valamelyest Rhys Webb visszatérése, aki nem újoncként van ott a keretben, azonban újra helyet kell magának követelnie ott. Nehéz dolga lesz, mert Gareth Davies és Tomos Williams is belakták a nyitó pozíciót.

tompkins

Billy Burns mellett van más “ejtőernyős” is a Hat Nemzeten: wrexhami nagymamája miatt Nick Tompkins walesi válogatott lehet – Forrás: Mirror.co.uk

1 thought on “Új évtized, új arcok a Hat Nemzeten

  1. szponzor

    Andy Farrell az ír uniós rögbi válogatott szövetségi kapitánya – ezt sem sokan tippelték volna 20 évvel ezelőtt, amikor az angol ligarögbi válogatott csapatkapitánya volt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s