Romain Poite-tal mindig történik valami

Nagyon ritka, ha a blogon egy nap két bejegyzés is publikálásra kerül (hiába, korlátlan idővel senki sem rendelkezik), azonban Romain Poite miatt mindenképp érdemes volt ismét megnyitni a WordPress szerkesztőfelületét. A francia játékvezető a hétvégi Connacht-Gloucester mérkőzésen utasította rendre a vitatkozni kívánó játékosokat, nagyjából úgy, ahogyan azt Nigel Owenstől szokhattuk meg. Mivel történt már vele néhány érdekes dolog a pályán, egy rövid összeállításban érdemes kitérni karrierjére.

 

Romain Poite 2007 óta a francia szövetség profi játékvezetői stábjának tagja (előtte a rendőrségnél dolgozott), és a bő tizenkét éves ténykedése alatt számos esetben került a figyelem középpontjába. Legutóbb éppen a világbajnokságon, ahol a magas fogásokat meglehetősen egyedi módon büntette. De volt már eltiltva is, mivel a 2013-as Négy Nemzeten jogtalanul adott sárgát Bismarck du Plessisnek az All Blacks elleni mérkőzésen.

Az élet azonban nem állt meg, a francia játékvezető folytatta karrierjét már akkor ősszel is a Top 14-ben. Hogy hazájában is történnek vele dolgok, arra példa a 2015-16-os kiírásban lejátszott Oyonnax-Grenoble mérkőzés, ahol a házigazdáknak mindenképpen győzniük kellett volna, hogy esélyük legyen a bennmaradásra. Nem így történt, mivel a vendégek 20-27-re nyerték a találkozót. A szoros, és kissé parázs hangulatú meccsen Silvére Tian a 62. percben még célt szerzett a hazaiaknak, majd nyolc perccel később szabálytalankodott. Hogy nem hagyta a labda kiadását az ellenfélnek, az még belefér talán, de a saját célvonal előtt ezt a megmozdulást sárgával jutalmazta Romain Poite. Valami azonban eltörhetett az elefántcsontparti fogóban, mivel be is szólt a játékvezetőnek, aki már a pirosat mutatta fel neki ezért. Aztán jött egy igen emlékezetes pályáról való levonulás (ha pedig valaki francia nyelvtudással ismer még hasonló eseteket a Top 14-ből, ne habozzon velünk megosztani azokat).

A 2017-es Hat Nemzeten Poite volt az, aki az angol-olasz meccsen a szabálykönyv egy ritkán alkalmazott részletét láthatta a gyakorlatban. Az angoloknak is feltűnt, hogy a nyílt tolongások esetében az Azzurri nem a szokásos megoldást alkalmazza. Mentek is értetlenkedni Dylan Hartley és James Haskell vezetésével nem egyszer a játékvezetőhöz, hogy ugyan csináljon már valamit. Poite erre csak ennyit reagált: “I’m a referee, I’m not a coach” (én a játékvezető vagyok, nem az edző). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az angolok végül így is nyerni tudtak a Twickenhamben.

A nyár folyamán a harmadik All Blacks-Lions teszt végén volt egy érdekes döntése, amely, ha szakmailag megkérdőjelezhető is, talán mégis méltó lezárást adott az oroszlánok túrájának, amely így döntetlennel zárult. Köszönhetően annak, hogy Poite megváltoztatta a büntetőre vonatkozó döntését.

Hogy benne él a játékban, arra példa, hogy néha sérülés miatt le is kell cserélni. A 2011-es Hat Nemzeten az Anglia-Skócia mérkőzésen húzta meg úgy a bokáját, hogy a partjelző Jerome Garcés vette át a helyét, akinek a posztjára Andrew Small ugrott be. Az előző BEK kiírásban a Leinster-Wasps meccs hajrájában került szó szerint a padlóra: szerencsétlen módon Rhys Ruddock elé lépett, aki talán nem is látta hirtelen, hogy nem ellenfelet borít fel. A helyét a maradék három percre Cyril Lafon vette át.

Most szombaton pedig a Connacht-Cloucester mérkőzés első félidejében nézett vissza egy lesgyanús helyzetben született célt az első félidőben. Mindkét fél (különösen a végül visszafújt találatot elszenvedő Gloucester) játékosai el akarták mondani a véleményüket a történtekről, de a játékvezető kijelentette: nem hozzájuk, hanem a videobíróhoz beszélt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s