Egy negyeddöntős már van – BEK 4. kör

A Leinster játékosainak válláról jó nagy teher esett le, a Northampton elleni második győzelmüket követően: Tadgh Furlong és társai az elsők, akik kvalifikálták magukat a BEK negyeddöntőjébe. Szintén jól áll az idén megtáltosodó Exeter is: igaz, a Simmonds testvérek csapata még hivatalosan nem jutott tovább, mivel a csoportmásodik Glasgow ellen lesz egy mérkőzésük, Adam Hastingsék pedig ki tudja, még lehet élnek a matematikai esélyükkel. Jól áll még az Ulster, a Clermont, a Racing 92 és a Toulouse is, de a Leinster csoportját leszámítva mindenhol várni kell januárig, hogy kiderüljön kik jutnak tovább az egyenes kieséses szakaszba.

 

A Benetton alaposan kitolt a Lyonnal: Leonardo Sarto csapata legyőzte a Top 14 jelenlegi listavezetőjét (25-23), így Jonathan Wisniewskiék gyakorlatilag elbúcsúzhatnak a továbbjutástól. A másik mérkőzésen a Leinster gálázott: Garry Ringrose a kezdő sípszó után hat perccel már kétszeres célszerzőnek mondhatta magát (a harmadik is összejött a második játékrészben); csapata végül nyolc célnál állt meg, a Northamptonnak pedig összesen csak háromszor sikerült beköszönnie (50-21). A szentek a Lyon veresége miatt maradtak a második helyen, azonban kevés pontjuk van a továbbjutáshoz. Hogy a legjobb csoportmásodikok közé kerüljenek Dan Biggarék előbb a Benettont otthon, majd a Lyont idegenben kellene legyőzniük.

ringrose

Garry Ringrose megállíthatatlan volt a Northampton ellen – Forrás: Epcrugby.com

A Northampton játékosai kezet foghatnak a glasgow-iakkal: Adam Hastingsék a Benettonhoz hasonlóan eddig nyeretlen La Rochelle-től kaptak ki, ráadásul otthon (7-12). Az Exeter azonban tovább nyújtotta előnyét: az igencsak nehéz körülmények között gázoltak át Jack Nowell és társai a Sale-n (35-10). A negyedik forduló után hasonló a helyzet az első és a második csoportban is. A párosítás azonban eltér: a második helyen álló skót csapatnak az Exeter és a Sale ellen ugyanúgy győznie kell, ha tovább akar menni a kvartettből.

joe_simmonds

Joe Simmonds egy, Sam Simmonds két céllal vette ki a részét a Sale elleni győzelemből – Forrás: Theguardian.com

A harmadik csoportban két csapat pályázik jó eséllyel az elsőségre (és sanszos, hogy számukra a második hely is negyeddöntőt hoz). Az Ulster továbbra sem tud hibázni: John Cooney csapata a Stoopban még egyszerűbben lépte át a Harlequinst, mint odahaza Belfastban (10-34). A Clermont pedig továbbra is az északír csapat nyomában van. Morgan Parra és társai a BEK-et már elengedő Bath ellen tudtak győzni nagy fölénnyel (52-26). A továbbjutás szempontjából az ötödik körben rendezendő Clermont-Ulster összecsapás lesz a döntő, egyben a gumigyáriak odahaza visszavághatnak a novemberben elszenvedett vereségükért is.

ASM Clermont Auvergne v Bath Rugby - Heineken Champions Cup Round 4

George Moala és társai továbbra is az Ulster nyomában vannak – Forrás: Epcrugby.com

A Racing 92 jó egy órányi játékkal bebiztosította a győzelmet az Ospreys ellen, így hiába hajrázott Adam Beard csapata, csak a célbónusznak örülhettek, ami az első pontjukat jelenti egyben a mostani BEK-kiírásban. Simon Zebo jelen pillanatban pedig nemcsak a céljának örülhet, hanem annak is, hogy a jelenlegi csapatának nagy szívességet tett a Saracens a korábbival szemben. A Munster elleni otthoni meccsre felszívták magukat a szerecsenek, és be is húzták a mérkőzést (15-6). Ennek ellenére is CJ Stander klubja áll a második helyen, a következő körben viszont Párizsban kellene bizonyítaniuk. A jelenleg pofonfa szerepét betöltő Ospreys ellen a Saracens könnyen megszerezheti a négy pontot, azonban a zárófordulóban Owen Farrelléknek a Racing 92 ellen még az Allianz Parkban sem lesz könnyű dolguk, ez a meccs pedig könnyen dönthet a továbbjutók kilétéről.

Saracens v Munster Rugby - Heineken Champions Cup Round 4

A Munster csak JJ Hanrahan büntetőiből szerzett pontot. Ezúttal ez kevésnek bizonyult – Forrás: Epcrugby.com

Az ötödik csoportban a Toulouse is fél lábbal már a negyeddöntőben érezheti magát a Gloucester vereségét követően. Igaz, Billy Twelvetrees csapata a vesztes- és a célbónuszt be tudta gyűjteni a Connacht ellen a hajrában elvesztett mérkőzésen (27-24), így egyelőre maradtak a második helyen. A  Toulouse-nak összejött a Montpellier elleni idegenbeli győzelem (18-26), azonban örömük mégsem lehet teljesen felhőtlen. Bár Johan Goosen bénázása révén egy célt ajándékba kaptak Sébastien Bézy és társai, azonban Cheslin Kolbe megsérült, amikor Nemani Nadolot próbálta szerelni (van, hogy Góliát győz). A francia rekordbajnok a világbajnok kényszerű mellőzésével is könnyen a negyeddöntőbe juthat: “csupán” a Connacht és a Gloucester ellen kell nyerni. A két győzelem egyben azt is jelentheti, hogy akár a galway-iek, akár a Kingsholm lakói végeznek a második helyen, a pontszámuk nem lesz elég, hogy a negyeddöntőbe jussanak. Hogy ezt elkerülje a két csapat, a Montpellier-t kell legyőzniük mindenképpen.

RUGBYU-EUR-CUP-MONTPELLIER-TOULOUSE

Johan Goosen előbb a saját célvonala előtt kicsúszott a labdával, majd bedobásra át is adta a játékszert. A gyorsan elvégzett bedobást pedig Rory Arnold célja követte – Forrás: Epcrugby.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s