Barbárinvázió

Ahogyan a világbajnokságok éveiben megszokhattuk: az őszi tesztszezon helyett maximum a Barbarian FC játékát csodálhatja meg a világeseményre el nem jutó nagyérdemű. 2011-ben a Wallabies ellen sikerül gáláznia a fekete-fehér mezeseknek (még a ligarögbiből egy meccsre átugró Sam Tomkins is célt szerzett), négy éve azonban a pumák jobbak voltak Twickenham gyepén. Ezúttal három mérkőzéses túrára került sor: a meghívásos alapon működő klub ezúttal Fidzsi, Brazília és Wales ellen lépett pályára.

 

A Barbarians első brazíliai vendégszereplése miatt is emlékezetes marad a mostani túra, azonban amiatt is, hogy a mérkőzéseken három különböző szakvezető irányította a többek között Curwin Bosch vagy Josh Strauss nevével fémjelzett alakulatot. Az első meccsen Fidzsi ellen az újabb vb-ezüsttel gazdagodó Eddie Jones, a másodikon a brazilokat az Amerikai Hat Nemzetről ismerő, korábban az USA élén álló John Mitchell, a harmadikon éppen a walesi válogatottól elköszönő Warren Gatland ült a kispadon.

A csapat tagjai között, a már említetteken kívül három visszavonuló Rory Best, Schalk Brits és Tendai Mtawarira lépett pályára utoljára aktív játékosként. De ott volt még a szintén már a pálya melletti élet felé kacsingató Morné Steyn és Mathieu Bastareaud is. Érdemes megemlíteni  még a rögbibe visszatérő Cornal Hendricks nevét, akinél azonban ma már nagyobb név Makazole Mapimpi, illetve Lukhanyo Am, akik a mostani vb-n összesen nyolc célt szereztek (na jó, Mapimpi vitte ennek nagy részét). Mellettük – a teljesség igénye nélkül ott volt még: André Esterhuizen, Bryn Hall, David Havili, Luke Jones vagy éppen Campese Ma’afu.

A Killik-kupáért vívott első meccsen a Twickenhamben Ma’afu éppen az övéi ellen léphetett pályára. Bár a vb-keretből a fidzsieknél a nagyobb nevek már visszatértek a klubjaikhoz, Asaeli Tikoirotuma és Patrick Osborne ott voltak, hogy tapasztalatukkal segítsék a válogatottat. A pontszerzés végül nélkülük is ment: a közönségszórakoztató játékot és tíz célt hozó találkozót a fidzsiek nyerték meg 31-33-ra. Eddie Jones a vereség ellenére sem volt elégedetlen, sőt, inkább az ellenkezőjéről nyilatkozott a lefújást követően.

November 16. után négy nappal már Sao Paoloban lépett pályára a Barbarians, ahol szintén elég erős keret lépett pályára John Mitchell válogatását követően. Előre lehetett sejteni, hogy vendéggyőzelem fog születni, és végül így is történt. Bár a félidőben elég szoros, 15-19-es állásnál mentek pihenni a játékosok, azonban végül 22-47-re verték meg a házigazdát a barbárok.

A Millenium Stadiumben múlt szombaton Wayne Pivac az első walesi kezdőjét állíthatta össze, Warren Gatland pedig hosszú idő után először nézhette meg közelről, hogy milyen is a vendégöltöző.  A nap különlegességét adta, hogy a nőknél is lejátszották a Wales-Barbarian FC találkozót, amely utóbbiak győzelmét hozta (15-29 lett az összecsapás vége). A férfiaknál sikerült a visszavágás, igaz, a végén Ken Owenséknek kellett igyekezniük, hogy meglegyen a győzelem. A második félidő elején 33-7-ről keltek fel a barbárok, azonban a mindössze hét pontosra apadt walesi előnyt nem tudták már behozni. Erről Leigh Halfpenny gondoskodott büntetőjével a 78. percben. A 43-33-as hazai sikert hozó mérkőzés után a stadionba kilátogató mintegy 62 ezer néző állva tapsolta meg a 12 év után búcsúzó, és Új-Zélandra hazatérő Warren Gatlandet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s