Hét év után először: francia házidöntő

A Challenge-kupa hagyományosan az angol és francia csapatok vadászterülete, azonban arra legutóbb 2012-ben volt példa, hogy házidöntőre kerüljön sor. Akkor a Stoopban az éppen a leszállóágába zuhanó Biarritz mutatta meg utoljára magát, miközben az éppen a konjunktúrába kerülő Toulont verték meg meglepetést okozva (azóta a Biarritz a Pro D2-ben szerénykedik, a kalózoknál pedig véget értek a szép napok). Idén a korábbi  kétszeres kupagyőztes Clermont, valamint az első nemzetközi fináléjára készülő La Rochelle küzd meg a kisebbik európai trófeájáért. Uini Atonióék ezzel a döntőbe jutással már alkottak valami maradandót a számukra felejthető szezonban. Ha pedig hozzávesszük, hogy a gumigyáriak hadilábon állnak a döntőkkel, még meglepetést is okozhatnak Newcastle-ben.

 

La Rochelle-Sale Sharks: 24-20

A döntőhöz azonban az elődöntőt kellett megnyerni, ami nem volt egyszerű a hazai pálya ellenére sem. A vendégek jobban kezdték a találkozót, és az első célt is ők szerezték, igaz ehhez Victor Vito is kellett. A korábbi új-zélandi válogatott a célvonal előtt szabálytalankodott, amiért Nigel Owens kiosztott számára egy sárgát, majd büntető célt ítélt. Tíz perccel később azonban fordítva játszódott le hasonló. Ihaia West elrontott büntetője után a labda a kapufáról a mezőnybe pattant vissza, amiből egy gyors támadást indított a La Rochelle. Olyannira jól ment ez, hogy Vincent Rattez-t csak egy magasfogással tudta a célszerzésben megakadályozni Denny Solomona. Az eredmény: sárga a szélsőnek, és büntető cél. Az emberelőnyt kihasználták a hazaiak, mivel Kiri Murimurivalu újabb célt szerzett, de 14 emberrel se állt le a Sale: Chris Ashton is beköszönt még a 33. percben. A fordulás után Grégory Alldritt szerzett még célt, ami előnybe hozta a hazaiakat, azonban AJ MacGinty büntetőjének köszönhetően lőtávolon belül maradt a Sale. A La Rochelle viszont állta a sarat tizennégy emberrel is, mivel a hajrában Solomona szabálytalan szereléséért Jules Favre kapott sárgát. Pontot már nem tudtak a vendégek szerezni, így Xavier Garbajosa csapata jutott a döntőbe.

Pontszerzők: 1 büntető cél (23. perc), Murimurivalu 1 cél (25. perc), Alldritt 1 cél (50. perc), West 2 jutalomrúgás (27., 52. perc), 1 büntető (16. perc), valamint 1 büntető cél (13. perc), Ashton 1 cél (33. perc), MacGinty 1 jutalomrúgás (34. perc), 2 büntető (20., 68. perc)

larochelle

Kijárt a taps a La Rochelle játékosainak: kemény meccsen jutottak a döntőbe – Forrás: Sport.Bt.com

Clermont-Harlequins: 32-27

Különleges volt a második elődöntő, mivel 2004-ben éppen a Clermont ellenében nyerték meg a bohócok a Challenge-kupa akkori kiírását. A hazaiak nagyon belekezdtek a meccsbe: cél ugyan az első félidő derekáig nem esett, de addig Camille Lopez dropjaival lódultak meg. A célínség is véget ért: előbb Fritz Lee majd Damian Penaud volt eredményes, és már 23-3 állt az eredményjelzőn. A Quins azonban nem adta fel: még a félidő vége előtt célt szerzett Mike Brown, majd a fordulás után jött még Chris Robshaw és James Lang. A La Rochelle-hez hasonlóan a Clermont is a lehető legnagyobb erőbedobással védekezett. Ezzel végül sikerült elérni, hogy a vendégek csak a rendes játékidő letelte előtt fél perccel tudtak újabb szabályos célt szerezni (Ross Chisholm célja előtt Alex Dombrandt kilépett az oldalvonalra, így hiába volt szép az előkészítés, pontot nem ért az akció). Marcus Smith dropból elvégzett jutalma kimaradt, a hosszabbításban pedig nem volt már több esélyük a pontszerzésre. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy a Clermont ment a fináléba, hanem azt is, hogy Morgan Parra és társai, ha nyernek, akkor beérik szombati ellenfelüket a kupagyőzelmek számát illetően.

Pontszerzők: Lee 1 cél (31. perc), Penaud 1 cél (35. perc), Parra 2 jutalomrúgás (33., 36. perc), 4 büntető (28., 40., 47., 54. perc), Lopez 2 dropgól (9., 25. perc), valamint Brown 1 cél (38. perc), Robshaw 1 cél (57. perc), Lang 1 cél (65. perc), Dombrandt 1 cél (79. perc), Smith 2 jutalomrúgás (58., 66. perc), 1 büntető (12. perc)

brown

Mike Brown céljánál még nem tűnt úgy, hogy szoros lesz a vége – Forrás: Thetimes.co.uk

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s