Európai körkép: a Top 14

Mondhatni a francia bajnokságban helyreállt a rend: a tabella elején a Toulouse és a Clermont, a Racing 92 és a Castres rájátszást érő helyen, a Bordeaux pedig borotvaélen táncol. Hátul pedig az Agen és a Grenoble küzd a bennmaradásért. Annyiből viszont mégsem állt helyre a rend, hogy a Lyon a harmadik, a Montpellier és a Touloun gyengélkedik, a Perpignan pedig megy vissza a másodosztályba. Még négy forduló van hátra az alapszakaszból, de korántsem dőlt még el minden a Top 14-ben.

Annyi már biztos, hogy a tabellán 9. helyen álló Montpellier már biztos bentmaradó, arra ugyanakkor még matematikai esély van, hogy a Toulouse lemarad a rájátszásról. Erre persze igen kicsi a sansz. Cheslin Kolbe csapata idén megállíthatatlan, legutóbb a második Clermont-t is sikerült legyűrniük az Ernest-Wallon Stadionban. Morgan Parráék két nehéz mérkőzésen vannak túl ezzel együtt, mivel egy héttel korábban a Racing 92 izzasztotta meg őket otthonukban. A döntetlen és a vereség miatt nagyon úgy fest, hogy a második helyen zárják az alapszakaszt a gumigyáriak. Ez annak is köszönhető, hogy a harmadik Lyon hét pontra van tőlük.

novés

A Toulouse szárnyalására már Guy Novés is kíváncsi volt. Elégedett lehetett a Clermont ellen látottakkal – Forrás: Lequipe.fr

A Lyon, a Racing 92 és a Castres triója viszont jó formában van, és kemény harc várható a harmadik-negyedik helyekért, amelyek az otthoni negyeddöntőt garantálják. Előbbi kettő ráadásul elléphet most a címvédőtől, mivel könnyű ellenfelük lesz húsvét után, Rory Kockotték viszont a Toulouse ellen fognak pályára lépni. Egy másik hármas küzd a rájátszás utolsó, hatodik helyéért is. Jelenleg a Bordeaux áll a legjobban, de a La Rochelle és a Stade Francais bőven lőtávolon belül van még. Négy pontra van tőlük a feljövő Montpellier: Louis Picamolesék még odaérhetnek akár a rájátszásba, igaz, ehhez a továbbiakban már nem igen hibázhatnak. Legutóbb a Racing 92 egy ponttal tudta őket Párizsban megverni, előtte viszont az erős dél-afrikai légióval bíró Montpellier négy győzelmet aratott. A következő ellenfél az életéért küzdő Grenoble lesz, ám a négy pontért Gaetan Germainék ellen is meg kell majd harcolni.

vakatawa

A Racingnál sem kell nagyon aggódni: ha Virimi Vakatawa, Juan Imhoff és Simon Zebo játszanak, akkor szinte biztos, hogy cél is lesz – Forrás: Ultimaterugby.com

A borzalmas szezon futó Toulon tehát még nem biztos bennmaradó (kellene matek a kalózok kieséséhez is), azonban innen már elvegetálnak a szezon végéig Anthony Belleau-ék, mivel sikeresen távol van tőlük mindenki. Furcsa leírni, de azzal, hogy kijutottak a kiesőzónából, már végrehajtották a szezon legnehezebb feladatát (felkészül a csatorna túlpartján a Leicester). Mögöttük már közelebb van a Pau a kieséshez. Steffon Armitage-ék azonban négy ponttal előzik azt az Agent, amely már csak kettővel áll a Grenoble előtt. Utóbbi két csapat esetében lehet számítani még erőn felüli küzdelemre. Igaz, az szinte biztos, hogy van egy mentőövük: a 11. helyezett még bent maradhat, ha a Pro D2 döntőjét elvesztő csapat ellen helyt állnak. Az pedig nem valószínű, hogy az idei szezonban végül már a második győzelmét is megszerző Perpignan valami csoda folytán átugraná őket.

top1420181922ford

A véghajrá előtti tabella – Forrás: Eredmények.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s