Mi történik a Pro 14-ben?

Az előző szezonban jelentősen átszabott Pro 14-ben már eddig is elég sok minden történt: a Southern Kings mellé lebukott a Cheetahs is, a Treviso jelenleg rájátszást érő helyen áll, Ken Owens nyolcasként szerepelt a legutóbbi fordulóban, a Dragons pedig négy év után tudta legyőzni az Ospreys csapatát. Gyengélkedik a Glasgow és a Scarlets, ugyanakkor a Leinster és a Munster továbbra is meghatározó szereplője a bajnokságnak.

sdf

A két csoport közti mérkőzések miatt nem egyszerű egyértelmű erősorrendet felállítani a csapatok között, így maradjunk az A-B felosztásnál. Kezdjük a végén. Talán annyira nem meglepő, hogy a zebrák állnak az A csoport végén. A tavalyi év sokkal jobban sikerült a pármaiaknak, most azonban csak három győzelmük van – Carlo Cannáék nagy valószínűség szerint maradnak is ebben a pozícióban. Meglepőbb ugyanakkor az, hogy előttük a Cheetahs áll. A jelentősen meggyengült bloemfonteini alakulat a Currie-kupában sem vitézkedett, azonban a Pro 14-ben sem áll jól a szénájuk: gyakorlatilag búcsút inthetnek a rájátszásnak. Más a helyzet Gareth Anscombe csapatával. A Cardiff ugyanis még bejuthat a rájátszásba, azonban a jelenlegi felemás formán bőven van mit javítaniuk.

prop14acsop2019

Az A csoport jelenlegi állása

A Connachtnak már jobban áll a szénája, viszont nagyobb formajavuláson az Ospreys ment át. George North csapata beszedett pár kínos vereséget a szezonban, de már a rájátszást érő harmadik helyen állnak. Ha így folytatják, akkor még előrébb is léphetnek. Tehetnék ezt már csak amiatt is, hogy a Glasgow az öt ponttal előttük álló Glasgow eléggé megrekedt: az utóbbi három bajnoki meccsüket elvesztették Adam Ashe és társai. Ez pedig a csoportot vezető Munster dolgát is megkönnyíti. A vörös hadsereg decemberben még a Leinster szériáját is el tudta rontani karácsony után. Igaz, ez a fiaskó Jonny Sextonék helyzetét a másik csoportban nem igazán nehezítette meg.

Ha pedig a másik csoport. A Zebre számára jó hír, hogy a bajnokságban az utolsó helytől valószínű, hogy megmenekültek. A fakanalat ugyanis a Southern Kings fogja megkapni. A dél-afrikai csapat még az évad elején elrontotta a Glasgow akkori sorozatát, azonban azóta semmit sem tudtak felmutatni. Az előttük álló sárkányok számára sem kecsegtet túl sok sikerélménnyel az idei szezon, de legalább négy győzelmet összeszedtek Richard Hibbardék. A többiek előttük viszont még esélyesek a rájátszásra – leszámítva persze az első helyet.

pro14bcsop2019

A B csoportban szinte csak a Leinster és az utolsó két helyezett pozíciója biztos

Az ötödik a hullámzó formát mutató Ulster, Rory Besték előtt pedig a teljesen összezuhanó Scarlets áll. A sérüléshullám miatt legutóbb már Ken Owens is a tolongás másik végén kapott szerepet, azonban a hanyatlás már korábban megkezdődött az elmúlt évek legjobb walesi klubjánál. Óriási meglepetésre előttük a harmadik helyen a Treviso áll. Kieran Crowley alakulata négy meccs óta veretlen – ilyen szériája talán még sosem volt a liga teljes történetében az olaszoknak. Ráadásul csak a rosszabb pontarányuk miatt állnak az Edinburgh mögött, mivel a Richard Cockerill alatt megerősödő csapat is 35 egységgel rendelkezik. Henry Pyrgosék legutóbb 38-0-ra intézték el a vergődő királyokat. Ez persze hízelgő, azonban a Leinstert még így sem tudják utolérni. Egyszer a Scarlets tudta nagy nehezen megverni a címvédőt, majd a már említett Munster elleni vereségbe szaladtak bele idén csupán. Az alapszakasz eddigi állása alapján egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a Leinster idén is ott lesz a  bajnoki döntőben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s