Ismét jönnek az őszi tesztek

Ahogy az már szokott lenni október utolsó hetében megkezdődött az őszi tesztszezon: ezúttal is sor került a Japán-Világválogatott mérkőzésre (ismét Robbie Deans alakulata győzött), valamint a harmadik Bledisloe-kupa teszten bebiztosította az All Blacks a söprést a Wallabies ellen. Beauden Barrették még maradnak egy hétig Japánban, a többi válogatott pedig megindul Európa felé, igaz, lesz ugrálás a kontinensek között, sőt, még egy régen látott őszi Wales-Skócia tesztre is sor kerül, ami jó erőfelmérő lehet a Hat Nemzet előtt.

 

Új-Zéland számára az ír tesztet leszámítva túl sok nehéz meccs nem fog jönni idén ősszel. Az angolok lehetnének ellenfelek, de olyan borzalmas sérüléshullám tizedeli Eddie Jones legénységét, hogy az lenne az igazi meglepetés, ha szoros meccset játszanának Mike Brownék. Sőt, még a Rassie Erasmus-féle Springboks sem biztos, hogy a verhető ellenfelek közé tartozik (a nyári túra már a múlté, de azóta a dél-afrikaiak csak jobban összeszoktak a Négy Nemzeten). Japán ellen és az ausztrálok ellen lehet keresnivalója az angoloknak. De ha már szóba kerültek: Michael Cheika még mindig necces helyzetben van, így Wales ellen mindenképpen kell valamit mutatnia Israel Folauéknak. Ha mást nem is, annyit elérhetnek az ausztrálok, hogy megünnepeljék Sekope Kepu 100. válogatottságát: a kiváló pillér ráadásul éppen tíz éve debütált az olaszok ellen, akik ellen ismét pályára léphet majd november 17-én.

jlaunchbury

Az angolok mindenese, Joe Launchbury sem játszhat sérülés miatt – és Courtney Lawes-zal hátával is problémák vannak

A nagy hiányzókkal nem rendelkező ausztrál válogatottal szemben kevés esélye lesz az olaszoknak (de láttunk már karón varjút). Sergio Parisse még mindig kihagyhatatlan, de azt már tavaly is lehetett látni, hogy erőteljes fiatalításba kezdett Conor O’Shea, ami nem is megy feltétlenül rosszul. Az Azzurri először Chicagoban lép pályára az írek ellen, ahol csak “felvezetők” lesznek az esti USA-Maori All Blacks mérkőzéshez – soha rosszabb párosítást egy délutáni matinéhoz! Carlo Cannáék idén ősszel egy verhető ellenfelet, Grúziát kaptak, azonban ismerve a kaukázusi válogatott igyekezetét a Hat Nemzet miatt, ellenük sem lesz egyszerű nyerniük.

murraycél

Az íreknél Conor Murray a legnagyobb hiányzó

A még mindig kiváló formában lévő írek az USA-t is vendégül látják még a végén, de mindenképpen Új-Zéland ismételt legyőzése jelentené a nagy skalpot Jonny Sextonék számára. Vigyázniuk kell ugyanakkor a megerősödő pumákkal is: a teszteken rendre jobbak tőlük, de Mario Ledesma irányításával a Négy Nemzeten egész jól játszottak az argentinok – igaz, a bedobásokkal hadilábon álltak, de talán sikerült azóta begyakorolni ezt a játékelemet is. A skótok és a franciák két régi kellemetlen ismerősként okozhatnak számukra nehéz pillanatokat. A Les Bleus számára nagy érvágás, hogy Wesley Fofana és Morgan Parra lesérült, de Jacques Brunel reaktiválta Louis Picamoles-t, akinek a tapasztalatára és erejére szükség is lesz majd a három novemberi teszt során.

Warren Gatland behívta az Ospreysből Luke Morgant, aki Wales rekorder célszerzője a hetes válogatottban, és szélsőként eddig a Pro 14-ben sem vallott szégyent. Visszatér Jonathan Davies is, és bizony rá is szükség lesz majd Skócia, Tonga, Ausztrália, és a már nem is akkora nagy mumusnak számító Dél-Afrika ellen. George North, Alun Wyn-Jones és Leigh Halfpenny is a keretben van, így elsőre túl sok mindentől nem kell tartaniuk a walesieknek. A skótoknak fájhat, hogy sem Richie Gray, sem Stuart Hogg nem játszhat novemberben sérülés miatt. Debütálhat viszont náluk Blade Thomson, aki a Hurricanestől igazolt idén a Scarlets csapatába, és csak a Maori AB-ben kapott szerepet eddig. A nagyszülei révén a több poszton is bevethető tolongásjátékos pedig meg is kapta a behívót (lassan lehetne egy európai válogatottakba távozó új-zélandiakból is kialakítani valami meghívásos csapatot).

shoggsco

Hogg kiesése fájhat leginkább a skótoknak – Blair Kinghorn jó játékos, de minden esetben nem tudja pótolni a Glasgow fogóját

A második vonalban is zajlani fog az élet: a grúzok, Fidzsi és Tonga topválogatottak ellen fognak egyszer-egyszer pályára lépni, de az USA, Szamoa és Namíbia legjobbjai is túráznak egyet Európában. Játszani fognak a Barbárok is: a Killik-kupáért idén Argentínával játszanak majd, és ha minden igaz, ez lesz majd Schalk Brits tényleges búcsúmérkőzése is egyben. Még egy meghívásos csapat, a 98 éve létező Crawshays RFC is fogadni fog egy válogatottat: a walesi alakult Hong Konggal fog megmérkőzni. Egyes Pro 14 csapatok sem fognak unatkozni: a Dragons a már említett Hong Konggal és Oroszországgal, a Cardiff, valamint az Ulster pedig Uruguayjal fog összecsapni. Kanadát pedig az Oxfordi Egyetem csapata és a Coventry fogja vendégül látni. Továbbá Marseille-ben sor kerül a jövő évi világbajnokság vigaszági selejtező-tornájára is, ahol Hong Kong, Kanada, Németország és Kenya fognak megmérkőzni az utolsó vb indulást jelentő helyért.

 

A menetrend pedig a következő:

Október 29:

Dragons-Hong Kong

Október 31:

Oxfordi Egyetem-Kanada

November 2:

Crayshaws-Hong Kong

November 3:

Japán-Új-Zéland

Románia B-Kenya

Wales-Skócia

Anglia-Dél-Afrika

Írország-Olaszország

USA-Maori AB

November 5:

Coventry-Kanada

November 6:

Cardiff-Uruguay

November 9:

Ulster-Uruguay

November 10:

Oroszország-Namíbia

Olaszország-Grúzia

Skócia-Fidzsi

Anglia-Új-Zéland

Francia Barbárok-Tonga

Wales-Ausztrália

USA-Szamoa

Írország-Argentína

Franciaország-Dél-Afrika

Brazília-Maori AB

November 16:

Dragons-Oroszország

November 17:

Románia-USA

Uruguay-Fidzsi

Olaszország-Ausztrália

Grúzia-Szamoa

Wales-Tonga

Spanyolország-Namíbia

Anglia-Japán

Skócia-Dél-Afrika

Chile-Maori AB

Írország-Új-Zéland

Franciaország-Argentína

November 24:

Románia-Uruguay

Grúzia-Tonga

Olaszország-Új-Zéland

Japán-Oroszország

Skócia-Argentína

Spanyolország-Szamoa

Anglia-Ausztrália

Portugália-Namíbia

Wales-Dél-Afrika

Írország-USA

Franciaország-Fidzsi

December 1:

Barbárok-Argentína

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s