Mindenhová pont került: Challenge-kupa

A második számú európai kupában a csoportelsők kiléte nagyrészt már eldőlt az ötödik körben, azonban a három továbbjutó második helyért folyt még javában a versengés. Talán a Pau és a Gloucester dőlhetett csak hátra valamelyest, azonban a két csapat esetében sem volt mindegy, hogy csoportelsőként otthon, vagy másodikként, mint vendég fognak-e játszani majd a negyeddöntőben. Igazán nagy hajrára a Stade Francais-nek volt szüksége a kvalifikációhoz, de a későbbre halasztott Brive-Worcester találkozó is okozott izgalmakat: már amiatt, hogy több klub figyelhette, hogy miként csúszhatnak hátra a csoportmásodikok listáján, ha a limousini csapat arat győzelmet.

A Newcastle jutalomjátékra utazott Tbiliszibe, ahol Toby Floodék csoportelsőként verték meg a Jenyiszejt (19-33). A csoport másik mérkőzésén viszont élet-halál harc várt a Dragonsra és a Bordeaux-ra. Gavin Hensonék nagy elánnal, célbónuszos győzelmet arattak (33-17), a francia klubnak pedig egy bónusz sem sikerült, így a sárkányok végeztek a második helyen. Ami még továbbjutást ért időlegesen szombaton késő délután.

g_henson

Gavin Henson és társai odatették magukat a Bordeaux ellen, de ez a továbbjutáshoz végül nem volt elég

A második csoportban az első helyezett Cardiff egy szoros meccsen verte meg az utolsó Lyont, amely egy vesztes bónusszal búcsúzott a kupától (18-21). A Dragons dolgát a Toulouse segíthette, mivel Sébastien Bézyék legyőzték a második helyre ácsingózó Sale-t (28-21). Ezzel azonban csak azt érték el a franciák, hogy a leggyengébb csoportmásodikként zárták a Challenge-kupa idei küzdelmeit – legalább több erejük lesz a bajnokságra.

jarrod_evans

Jarrod Evans a meccs legjobbja volt a Lyon ellen, de az Edinburgh ellen lehet ettől is keményebben kell játszania majd

A Gloucester-Pau meccsen eleinte dörzsölhették a hazai szurkolók a tenyerüket a Kingsholm lelátóján, hogy meglesz az a csoportgyőzelem, azonban Colin Slade és társai gyorsan fordítottak, majd bezsebelték a négy pontot is (24-34). Ez pedig azt jelentette egyben, hogy veretlenül várhatják a negyeddöntőt, mint első kiemelt. A két már biztos kieső találkozóján a Zebre egyrészt visszavágott az Agennek az első fordulós vereségért, másrészt Marcello Violi és társai a sok hiábavaló küzdelem után legalább az utolsó meccsüket megnyerték (38-30), és legalább a harmadik hely összejött a kvartettben.

zebre

A Zebre a legvégén csak behúzott egy győzelmet

A negyedik csoportban a másik krasznojarszki csapat is Grúziában látta vendégül angol ellenfelét: és itt is a vendégek nyertek (17-24). Ekkor még a kissé tartalékosan kiálló London Irish csoportmásodiknak érezhette magát. Ezért a címvédőnek mindenképpen győznie kellett, hogy elkerülje a kieséssel járó blamát. A Stade Francais nem is bízta a véletlenre az utolsó mérkőzésén a dolgot: Paul Alo-Emile és Jonathan Danty a kezdés után vitt egy-egy célt, a biztos csoportelső Edinburgh pedig nem támadt fel (17-10). Ezzel eldőlt, hogy Sergio Parisse és társai is ott lesznek a negyeddöntőben.

John Muldoonék az Oyonnax elleni magabiztos győzelemmel (50-14) váltottak jegyet a tavaszi rájátszásba, a Brive és a Worcester viszont ki-ki meccset játszott egymással. De nem a brive-i elázott pályán, hanem kis időbeli csúszást követően a Féderale 1-ben játszó tulle-i csapat stadionjában. Az áthelyezés nem okozott gondot a francia klubnak: Gaetan Germainék simán győztek (33-7), és a második helyet is megszerezték, sőt, 17 pontjukkal tovább is jutottak a csoportból – a 16 pontos Dragons bánatára.

brive_worcester_tulle

A Brive tulle soknak bizonyult a Worcesternek

Mielőtt azonban a negyeddöntők párosítása jönne, röviden a selejtezőről: a két orosz csapatról már esett szó, azonban eldőlt, hogy a döntőért a Temesvár és a Heidelberg fog játszani, miután előbbiek a Batumit, utóbbiak a Calvisanot ejtették ki. Érdemes megjegyezni, hogy a német rögbi “kirakatcsapata” legyőzött egy olyan olasz csapatot, amely korábban szerepelt a Heineken- és a Challenge-kupában is (persze sok sikerük nem volt benne). A következő kiírásban tehát egy krasznojarszki csapatot biztosan, és vagy egy visszatérőt vagy egy teljesen új klubot láthatunk majd a Challenge-kupában.

Most pedig jöjjenek a negyeddöntők párosításai:

Pau-Stade Francais

Newcastle-Brive

Connacht-Gloucester

Edinburgh-Cardiff

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s