Soha rosszabb teszteket!

A nyári tesztszezont sikerült egészen gyorsan magas sebességre kapcsolni, amelynek jele, hogy az elmúlt hétvégén jó sok célt láthattak a nézők, sokszor kiemelkedő, látványos játékkal együtt. A Springboks rég látott formát mutatva verte meg a túrázó franciákat, egy óceánnal odébb pedig az argentin-angol meccsen volt nagyszerű a támadójáték. A kontinens északi felén a grúzok nullázták le a szebb napokat is látott kanadaiakat. És hogy mi a helyzet a Lions-szal? Nos, róluk is szó fog esni a bejegyzés végén.

 

Ausztrália-Fidzsi: 37-14

Az idén eléggé pocsék ausztrál uniós rögbi számára jól jött a biztos győzelem Melbourne-ben, mielőtt még a skótokkal játszanának. A mérkőzésen debütált Karmichael Hunt a Wallabies mezében, aki ugyan pontot nem szerzett, de egy nagyszerűen muzsikáló háromnegyed tagja lehetett. Israel Folau és a régen látott Henry Speight révén az első tíz percben két célt vittek a hazaiak. Olyannyira uralták a játékot, hogy nem érezték meg Folau sárgáját sem, 18-0-val hozták az első játékrészt. A fölény pedig megmaradt a második félidőben is, amikor még három célt szereztek az ausztrálok. A vendégek először Vereniki Goneva révén hallattak magukról, majd a végén Timoci Nagusa is célt szerzett még tőlük.

Pontszerzők: Folau 2 cél (3., 54. perc), Speight 2 cél (10., 80. perc), Moore 1 cél (66. perc), Foley 3 jutalomrúgás (4., 55., 68. perc), 2 büntető (8., 28. perc), valamint Goneva 1 cél (62. perc), Nagusa 1 cél (76. perc), Volavola 2 jutalomrúgás (63.,78. perc)

folau

Régen volt az ausztráloknak oka az örömre (az ott nem Folau, hanem Speight haja)

Olaszország-Skócia: 13-34

Szingapúrban a hétvégén nem Super Rugby, hanem teszt mérkőzésre került sor, és nem unatkozhattak a nézők itt sem. A skótok pedig ott folytatták az olaszok ellen, mint ahol abbahagyták a Hat Nemzeten, igaz eleinte a néha durván játszó Azzurri ellen nem tudták kihasználni a mezőnyfölényüket. A félidő hajrájáig maradt a 3-3-as állás, amely Tommaso Allan és Finn Russell büntetőjének volt köszönhető, aztán kiszakadt a célzsák a skótoknál: Ali Price után Tim Visser is beköszönt. A második negyven percet pedig Ross Ford céljai nyitották. A fegyelmezetlen olaszoknál aztán villant is kétszer a sárga: előbb a debütáló Dean Budd, majd a meccs utolsó tíz percében Braam Steyn mehetett pihenni tíz percre. Utóbbi hiányát kihasználták a skótok, Damien Hoyland tudott célt szerezni. Az olaszok sem maradtak végül cél nélkül: előbb Michele Campagnaro, majd a lefújás előtt Angelo Esposito volt eredményes.

Pontszerzők: Campagnaro 1 cél (65. perc), Esposito 1 cél (80. perc), Allan 1 büntető (9. perc), valamint Price 1 cél (36. perc), Visser 1 cél (39. perc), Ford 2 cél (42., 48. perc), Hoyland 1 cél (74. perc), Taylor 1 jutalomrúgás (40. perc), Russell 1 jutalomrúgás (43. perc), 1 büntető (5. perc), Horne 1 jutalomrúgás (75. perc)

itascoSNG

Az olaszok eleinte nagyon keményen védekeztek – a pontszerzésre már nem tudtak koncentrálni

Dél-Afrika-Franciaország: 37-14

Szintén régen lehetett már látni ennyire jó dél-afrikai válogatottat, mint amelyik szombaton Pretoriában játszott. Az első célt a meccsen a nagyszerűen játszó Jesse Kriel szerezte, aki azonban nem játszhatta végig a találkozót Henry Chavancyval történt ütközése miatt, sőt, a második tesztet is kénytelen lesz az agyrázkódása miatt kihagyni. Az ütközés másik résztvevője is célt szerzett, ráadásul négy perccel Kriel után már tudott válaszolni. Ekkor még nagyon úgy tűnt, hogy szoros lesz a végeredmény, sőt, Jean-Baptiste Serin révén újabb célt szerzett a Les Bleus. Aztán egy órányi játék után jött a fordulat. Brice Dulin ajtó-ablak helyzetben szerelte szabálytalanul Courtnall Skosant, ami után a fogó sárgát, a dél-afrikaiak pedig büntető célt kaptak. Majd az emberelőny alatt vitt célt az első válogatott mérkőzését ezzel megkoronázó Ross Cronjé és Jan Serfontein is. A franciák a maradék tíz percben már nem tudtak újítani, így végül a Boks örülhetett a végén (és még egy tipp: a franciák jobban tennék, ha a következő tesztig gyakorolnák a bedobásokat).

Pontszerzők: Kriel 1 cél (30. perc), 1 büntető cél (59. perc), Cronjé 1 cél (60. perc), Serfontein 1 cél (67. perc), Coetzee 1 jutalomrúgás (30. perc), Jantjies 2 jutalomrúgás (61., 68. perc), 3 büntető (10., 14., 39. perc), valamint Chavancy 1 cél (34. perc), Serin 1 cél (54. perc), Plisson 2 jutalomrúgás (36., 55. perc)

mohojé

Oupa Mohojé és társai a sárga lapig nem érezhették magukat kényelemben

Argentína-Anglia: 34-38

A Super Rugbyben rengeteg tapasztalatot (meg mostanság fáradtságot) gyűjtő pumák a foghíjas, újoncokkal teli angol válogatottat fogadták egy nem mindennapi meccsen. Gyakorlatilag számolatlanul (na jó 4-4 cél esett mindkét oldalon) potyogtak a célok. A támadójáték valóban nagyszerű volt mindkét oldalon, rengeteg áttörés, offload jellemezte a támadásokat, az esetek többségében sikerrel. Ugyanakkor érdemes egy pillanatra megállni: mi a helyzet a védelemmel? Nos azon a téren voltak már hiányosságok, de a mostani teszten a sok cél, és látványos támadások elhomályosították azokat. A végig kiélezett meccsen az argentinok egy droppal kívánták bebiztosítani a győzelmet: Juan Martin Hernández sikerrel járt, azonban volt még jó négy perc hátra, és az angolok ki is tudták ezt az időtartamot használni: a debütáló Denny Solomona szerezte meg a mindent eldöntő célt.

Pontszerzők: Boffelli 1 cél (7. perc), Lavanini 1 cél (36. perc), De la Fuente 1 cél (50. perc), Tuculet 1 cél (52. perc), Sánchez 4 jutalomrúgás (8., 37., 51., 54. perc), 1 büntető (40. perc), Hernández 1 dropgól (76. perc), valamint Yarde 1 cél (30. perc), May 1 cél (46. perc), Ford 1 cél (64. perc), 3 jutalomrúgás (32., 48., 78. perc), 4 büntető (16., 26., 42., 62. perc), Solomona 1 cél (78. perc)

dcare.jpg

A tapasztalt játékosok, mint Danny Care mellett az újoncok is kivették a részüket a győzelemből

USA-Írország: 19-55

Az írekre is ráfért egy könnyű győzelem a kissé félresikerült Hat Nemzet után, ehhez pedig az USA ideális ellenfélnek bizonyult. Mire kettőt pislogott a közönség, Keith Earls már két célt szerzett az első félidőben (furcsa, hogy kimaradt az oroszlánok keretéből), és Jacob Stockdale is beköszönt. A hazaiaktól Nick Civetta tudott céllal reagálni. Az írek végül gálát rendeztek New Jerseyben: kilenc célig meg sem álltak, emellett remek játékot mutattak be. Amerikai részről a második félidőben született még két cél John Quill és Ryan Matyas révén.

Pontszerzők: Civetta 1 cél (19. perc), Quill 1 cél (45. perc), Matyas 1 cél (54. perc), MacGinty 2 jutalomrúgás (20., 46. perc), valamint Earls 2 cél (2., 18. perc), Stockdale 1 cél (14. perc), Niall Scannell 1 cél (30. perc), Marmion 1 cél (34. perc), Conan 1 cél (43. perc), Ryan 1 cél (61. perc), McGrath 1 cél (67. perc), Zebo 1 cél (74. perc), Ringrose 1 jutalomrúgás (15. perc), Carbery 2 jutalomrúgás (35., 44. perc), Rory Scannell 2 jutalomrúgás (68., 75. perc)

jstockdale

Ezen a teszten is volt újonc célszerző Jacob Stockdale személyében

Mi a helyzet a British and Irish Lions túrájával? Nos, még korai lenne mondani, hogy a nyögvenyelős kezdés után már sínen lenne Warren Gatland alakulata, ugyanakkor az, hogy az idén még veretlen Crusaderst (na jó, voltak azért hiányzók a kereszteseknél) sikerült legyőzni, az már mondhatni fegyvertény. Nagyon úgy tűnik, hogy Owen Farrell, ha irányítóként kap szerepet, sokkal jobb a játéka az egész csapatnak: Jonny Sexton eléggé formán kívül volt az NZ Barbarians ellen (majdnem egy andorrai pofont osztottak ki Bryn Gatlandék) és a Blues ellen is (jött is a vereség). Kedden ismét kemény ellenfél, a Highlanders vár Leigh Halfpennyre és társaira.

ofarrelllions

Owen Farrellt a Crusaders edzője, Scott Robertson világklasszisnak titulálta – kell ennél több?

További eredmények:

Japán-Románia: 33-21

Brazília-Portugália: 25-21

Kanada-Grúzia: 0-13

Korábban játszották: Kenya-Németország: 29-30

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s