Mindig a kiesési meccsek a legjobbak

Ahogyan a foci vb-n a bronzmeccs, úgy a rögbiben (de úgy általában is) a bajnokságok kiesési rangadói a legjobbak. Erre a vasárnapi Worcester-Bristol mérkőzés is jó példa volt. Európában jelenleg csak az angoloknál volt értelme ránézni a veszélyzónában található csapatok mérkőzésére. A Grenoble-Bayonne páros kétséges, hogy fog még izgalmat szolgáltatni, de pár hete még én is lefutottnak találtam volna a Sixwayen rendezett meccset. Volt még mellette a Newcastle-Saracens mérkőzés, de őszintén szólva, kit érdekel a szerecsenek gálázása, ha van tétmeccs is közben? Ha pedig kiesés, érdemes röviden szólni

Worcester-Bristol: 41-24

Az első félidőt rögtön egy büntető céllal nyitotta a Worcester, a vendégeknél pedig Dan Tuohy kapott egy sárgát. A hidegzuhany azonban egyáltalán nem vette el a kedvét a Bristolnak, továbbra is szervezték Gavin Hensonék a támadásokat, de egyelőre csak azt érték el, hogy Bryce Heem is besárgult a másik oldalon, majd Henson bellőtt egy büntetőt. Ami viszont nem jött össze a vendégeknek, az sikerült a hazaiaknak: Francois Hougaard elővette hetes tapasztalatát, és végigszlalomozva a Bristol védelmén vitte az első “rendes” célját a hazai csapatnak. Erre már tudott válaszolni az arany színű mezben játszó vendég alakulat is. A tavalyi SR győztes Jason Woodward szerzett egy nagyon szemfüles célt. Az események itt nem álltak meg, továbbra is nyílt sisakos küzdelem folyt, de a Bristol támadásai sorra megakadtak. Nagy szerepe volt ebben a fiatal grúz pillérnek, Val Rapava-Ruskinnak, aki jövőre már a Gloucesterben keserítheti meg az ellenfelek életét. A félidő hajrájára azonban a Bristol kihagyott: ekkor két újabb célt szerzett a Worcester, ami a célbónuszhoz elég volt.

hougaard

Hougaard nagyon elemében volt a Bristol ellen, de amúgy Varndellt sem érheti sok kritika

Könnyen lehet, hogy azon a tíz perces szüneten múlt a pontszerzése a Bristolnak, mert a második félidő elejét rendesen megnyomták, igaz a hazai védekezés eszén sehogy sem tudtak túljárni. Pontot jó sokáig egyik csapat sem tudott szerezni, miközben végig pörgött a játék, aztán a 62. percben Heem volt az, aki megtörte a csendet. Jött rá a válasz: Max Crumptonnak sikerült nagy nehezen letennie a labdát a célvonalra, majd az egész meccsen végig hajtó Tom Varndell is sprintelt egyet egy elcsípett labdával. Ha a győzelemhez nem is, de a vesztes, valamint a célbónuszhoz közel került a Bristol, azonban a megint teljesen nyílttá váló játékot nem tudták uralni: Wynand Olivier célja eldöntötte, hogy nem szerez semmilyen bónuszpontot a vendégcsapat, és úgy tűnik, hogy a kiesés vár a Bristolra idén.

Pontszerzők: 1 büntető cél (1. perc), Hougaard 1 cél (18. perc), Spencer 1 cél (32. perc), Heem 2 cél (37., 62. perc), Olivier 1 cél (78. perc), Mills 4 jutalomrúgás (1., 19., 33., 38. perc), 1 büntető (5. perc), valamint Woodward 1 cél (23. perc), 1 jutalomrúgás (67. perc), Crumpton 1 cél (67. perc), Varndell 1 cél (71. perc), Henson 1 jutalomrúgás (25. perc), 1 büntető (17. perc), Wallace 1 jutalomrúgás (72. perc)

A jó iramú, látványos meccsről azért érdemes elmondani, hogy lehet csak a kapkodás, és a nagy tét miatt volt sok labdakezelési hiba a mérkőzésen, azonban az is látható volt, hogy az ilyen dolgok miatt nem meglepő, hogy ez a két csapat tanyázik a Premiership tabellájának a végén. Ben Te’o, akit a válogatott nem engedett el erre a meccsre, korábban panaszkodott is, hogy nem erre számított, amikor a Kelta Liga élmenő Leinstertől Angliába igazolt. Lépése nyilván az angol válogatottság miatt volt fontos, de elsőre sokat nem várhatott sokat a csapatától, amely tényleg nem mutatott sokat. Kivéve ma, pláne Te’o nélkül. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mit csináltak eddig a harcosok, ha tudnak ilyen jól is játszani (ez a kérdés a Sale-re is igaz, miközben a Newcastle felé nincs semmi hasonló feltevésem az idei szezon kapcsán).

Harlequins v Bristol Rugby 030916

Varndellnek egy öröme lehet idén: már ő a legeredményesebb célszerző a bajnokság történetében

A Bristoltól is lehet kérdezni, hogy eddig mit csináltak. Andy Robinson óta azért fejlődött a csapat játéka, győztek is háromszor, de ez még talán kevés ezen a szinten, főleg, hogy azért a szezon elején eléggé nagy arányú vereségeket szenvedtek el az első osztályba visszatérő bristoliak. De azért nem kell aggódnia Pat Laméknak. Ha továbbra is a másodosztályhoz képest ilyen bivalyerős lesz a keretük (Steven Luatua érkezése ezt vetíti előre), akkor két év múlva már ismét a Saracens ellen játszhatnak. Ez annak köszönhető, hogy a 2017-18-as szezontól kezdve három éven át tuti nem lesz rájátszás: aki a tabella élén végez, és megfelel a Premiership követelményeinek, már készülhet is az első osztályra. Ez pedig főleg a Bristol számára jó hír, mivel 2014-ben és 2015-ben is buktak már el a fináléban. A London Irishnek viszont még idén meg kell küzdenie a feljutásért, hiszen egyelőre nem elég az, hogy veretlenül vezetik a tabellát.

li

A London Irish számára az utolsó rájátszást még meg kell nyerni a feljutáshoz

Az újféle berendezkedés azonban pont a rájátszás meglepetésfaktorát iktatja ki, ami miatt a Bristol kétszer is elbukhatott. Hozzátéve, hogy azért a két elbukott döntő esetében a Worcester és a London Welsh (mindjárt szó lesz róluk) nagyjából azonos erőt képviselt a Bristollal. Most azonban nincs olyan csapat, amely felvehetné a versenyt a London Irishsel, és jövőre (előlegezzük meg) a Bristollal. Magyarán, ha a leedsiek vagy akár a Doncaster fel akar jutni, akkor érdemes lesz kilincselni egy pénzes befektetőnél, hogy vásároljon össze egy feljutásképes csapatot, aztán majd lesz valami.

Persze ez sem megoldás mindenre, lásd London Welsh. Amikor a száműzöttek először jutottak fel a Premiershipbe, még egészen versenyképes alakulatot hoztak össze. Aztán vérszemet kaphatott a menedzsment, és másodjára is megpróbálták, összevásárolt játékosokkal. Az eredmény: kiestek, és a pénzből is kifogytak. Hiába mentek a másodosztályban egész jó szezont, idén januárban kizárták őket az első osztályból, így a London Irish üldözőbolya a Leeds, Ealing, Doncaster hármasra redukálódott. Az RFU nem tolt ki a másodosztály hátsó részével, ahol szintén hasonló a helyzet, mint a Premiershipben ma délutánig. A Rotherham egy ponttal előzi meg a Richmondot, azonban egyikőjük sem fog kiesni, mivel a London Welsh már ezt a szerepet betölti. Nagy valószínűség szerint a harmadosztályt veretlenül vezető Hartpury College jön majd a helyükre jövőre. Ha pedig már az anyagi csőd szóba került: az igencsak régi alapítású Richmond egyszer már megtapasztalta, hogy milyen adminisztráció alá kerülni: 1999-ben Premiership résztvevőként menet közben merült ki a büdzsé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s