A nyári tesztszezonról – ami már el is kezdődött

Szokásosan az Anglia-Barbárok meccs nyitja a nyári túrákat, na ez most elmaradt, helyette volt már egy Anglia-Wales meccs. Nem volt rossz ötlet összehozni ezt a mérkőzést, mivel egy kis bemelegítés mindkét válogatottra ráfért mielőtt a vb döntőseihez utaznak délre. A gatyafelkötés igazából mindegyik válogatottra érvényes: az írek rengeteg sérült játékos miatt eléggé foghíjasan utaznak Dél-Afrikába, Guy Novés válogatottjának pedig a Super Rugby miatt ugyan lefáradt, de még így is erős argentinok ellen kell bizonyítania. De persze mindenki keresztbe-kasul utazik most Európából: a skótok Japánba, a grúzok Óceániába, az olaszok és oroszok Észak-Amerika felé veszik az irányt. Még Kenya és Katalónia is pályára lép, Uruguay pedig már egy szó szerinti tesztelésen is túl van.

Kezdjük azzal, ami már megtörtént: Uruguay májusban két, válogatottságba nem számító meccset játszott a Fidzsi B-válogatottal. A fidzsiek mindkétszer győztek, azonban a lényege a találkozóknak az volt, hogy a világszövetség kipróbált egy új pontszámítási módot, ahol a cél 6, a büntetőrúgás 2, a büntető cél pedig 8 pontot ért. Az Anglia-Wales meccsen még a “régi” számítás volt érvényben, ahol a walesiek megint megnyomták a félidő végét, de ezúttal az elsőét, így a másodikban az angolok gálázhattak egyet. Nos, Ausztráliában ilyen egyszerű dolguk biztosan nem lesz. A Hat Nemzettel a zsebében útnak induló Jones-legénység igencsak megfiatalodott (James Haskell a maga 31 évével korelnök!), és sok potenciált rejt magában: nyilván a 2019-es vb-re készülés most a cél. A legnagyobb kérdés, hogy Maro Itoje lesz-e leváló, illetve, hogy Ben Te’o korábbi sikereinek helyszínén milyen poszton fog majd debütálni. Az ausztráloknál tizenegy újonc mutatkozhat be: például Karmichael Hunt, aki a Redsből került be a válogatottba – most bizonyíthat a Wallabies mezében is. Lesz most is európai kontingens, de nem a Toulonból: a hazatérő Sekope Kepu és Taqele Nairayavoro mellett James Horwill lesz még ott a Quinsből, mint légiós.

maro-itoje-saracens_3466719

Itoje berobbant az angol válogatottba is – most Chris Robshaw helyén is szerepet kaphat

Az angolok nagyválogatottjába végül az idén remek szezont futó Chris Ashton és Danny Cipriani sem fért be: ők az Angol-Szászokkal mehettek volna a Boks B-kerete ellen meccselni. Ashton köszönte szépen, és inkább maradt otthon (még válthat kódot a fehér mezért), Cipriani viszont élt a lehetőséggel. Egész jó angol B-keret vág neki Dél-Afrikának: Ollie Devoto, Christian Wade, Semesa Rokoduguni és Dave Attwood is ott lesz, hogy Coenie Oosthuizennel és társaival megmérkőzzenek. Egy óvatos tipp: szorosabb meccsek lesznek a két B-válogatott között, mint amit a Springboks játszik majd az írek ellen. Luke Fitzgerald, Dave Kearney, Rob Kearney, Jonathan Sexton, Sean O’Brien és Simon Zebo sem lesz ott fekete kontinensen túrázó keretben, de legalább ennek köszönhetően a connachti Matt Healy bemutatkozhat a válogatottban. A vendéglátóknál Alister Coetzee első feladatával küzdhet meg a Boks kispadján. Nos a dél-afrikaiak is egy fiatalításnak állnak neki: a vén krokodilok lemondták  már a válogatottságot: az előbb kiemeltem James Haskellt, mint korelnököt – a Boksnál “kollégája,” a Bath leválója, Francois Louw a korelnök a maga harminc évével. Bent van a keretben az újonc Jaco Kriel, de johannesburgi kevés válogatottsággal bíró csapattársai (Elton Jantjies, Lionel Mapoe) is ott lesznek a már megszokott nevek mellett.

51eee3649af5d09c76000003

Jantjies talán az írek ellen nagyobb szerepet kap a válogatottban

Talán mégis a legnehezebb dolga Walesnek lesz, hogy győzzön egyáltalán egy meccsen a túrája során: utoljára 1953-ban győzték le a sárkányosok az All Blacks-t. Hogy talán legyen minimális sikerélménye George North-éknak, a három teszten kívül a Chiefs ellen is játszani fognak – a hamiltoniak jelenleg a pontokat tekintve a második helyen állnak megosztva a Lionsszal, és csak azért állnak hátrébb a tabellán, mert a Crusaders megelőzi őket három ponttal… Warren Gatland úgy látja, hogy honfitársainak rozsdásságába kapaszkodhatnak a walesiek – bár őszintén remélem, hogy Steve Hansen azon nyilatkozatát nem vették be, mely szerint még nem 100%-os az All Blacks (emlékezhetünk, hogy milyen volt a 14 emberrel játszó új-zélandi válogatott a vb döntőben…). Gatland mindenesetre nem bíz semmit a véletlenre: kipróbáltabb csapattal vág neki az útnak: egyedül Ellis Jenkins újonc, de ő is csak Dan Lydiate sérülése miatt került be. A házigazdáknál új arcokat is hívott be a szövetségi kapitány: végre Elliot Dixon és Ardie Savea is debütálhat a fekete mezben, de Damian McKenzie is meghívót kapott.

1433996762020

Végre Dixon is ott van az AB keretében!

A vb-n nagy feltűnést keltő Japán illusztris, talán már a magára találó skót válogatottat láthatja vendégül. A házigazdáknál a vb “hősei” közül Goromaru Ajumu a legnagyobb hiányzó, de a Sunwolvesra épülő keretben a nagyobb nevek azért ott lesznek. A skótoknál Vern Cotter próbált a biztosra menni: egy újonca van, az egyetemistaként Dél-Afrikába kerülő, és azóta a Stormerban szereplő Huw Jones. Sean Lamont is be lett hívva, mivel Tim Visser lesérült, Mark Bennett viszont igazoltan hiányzik, mivel Nagy-Britannia olimpiára készülő hetes keretébe akar bekerülni. A vb-n szintén meglepetést okozó grúzok kibuliztak maguknak egy óceániai túrát, ahol igen kemény ellenfelek várják őket: Fidzsi, Szamoa és Tonga ugyanis a 2016-os Óceániai Nemzetek-kupájára is készül, ami egyben vb selejtező is számukra (emiatt Kanada, Japán és az USA nem is vesznek részt 2018-ig a viadalon). A fidzsieknél bemutatkozhat Patrick Osborne, mint ahogyan Cooper Vuna is a tongai válogatottban. Vuna ligarögbisként képviselte már őseinek hazáját, azonban Wales ellen 2012-ben már kétszer szerepelt a Wallabies mezében: most a World Rugby jóváhagyására vár, hogy szerepelhessen a vörös mezben is.

1424154299756

Tim Nanai-Williams is bekerült a szamoai keretbe

Az újvilágban is lesznek tesztek: a túrázó franciák egyelőre a Top14 miatt még nem hirdettek keretet, Daniel Hourcade viszont már egy hete megvolt ezzel: a Brumbiesben szereplő Tomás Cubellin és két, az argentin bajnokságban edződő játékoson kívül mindenki a Jaguaresből érkezik a pumák keretébe. A kanadai és amerikai keretben pedig már lehet találni olyan játékosokat, akik a Pro Rugbyt képviselik: játékerőt tekintve viszont most úgy tűnik, hogy az USA lesz az, amelyik válogatott megnehezíti majd az olaszok dolgát. Conor O’Shea új munkahelyén főleg az otthon játszókra támaszkodott, és inkább a megújításra figyelt: Sergio Parisse és Martin Castrogiovanninak nyoma nincs a keretben – Leonardo Ghiraldini a korelnök harmincegy évvel, és Edoardo Gori lesz majd a cséká Amerikában. Még a végén lehet is valami az olaszokból. Idén is lesz még a WR szervezésében Nemzetek Kupája Bukarestben: mivel azonban a grúzok túráznak, így a Tbiliszi-kupa elmarad, így hat résztvevője lesz a román fővárosban rendezett tornának. Namíbia, Románia, Spanyolország és Uruguay küldi a válogatottjait; az argentinok és az olaszok pedig a B-keretet utaztatják Romániába.

1449483106234

Az új helyzet következtében Cubelli az egyetlen légiós a pumáknál

Végül jöjjön a menetrend:

Június 10.

Dél-Afrika B-Angol-Szászok

Június 11.

Szamoa-Grúzia

Új-Zéland-Wales

Ausztrália-Anglia

Dél-Afrika-Írország

Kanada-Japán

Június 14.

Chiefs-Wales

Június 17.

Dél-Afrika B-Angol-Szászok

Brazília-Kenya

Június 18.

Tonga-Grúzia

Új-Zéland-Wales

Ausztrália-Anglia

Japán-Skócia

Dél-Afrika-Írország

Kanada-Oroszország

USA-Olaszország

Június 19.

Argentína-Franciaország

Június 24.

Fidzsi-Grúzia

Június 25.

Új-Zéland-Wales

Ausztrália-Anglia

Japán-Skócia

Dél-Afrika-Írország

Portugália B-Katalónia

Argentína-Franciaország

USA-Oroszország

Június 26.

Kanada-Olaszország

2 thoughts on “A nyári tesztszezonról – ami már el is kezdődött

    1. eliotwance Szerző

      Nem is baj, hogy van ilyen: a WR elvileg nagyobb hangsúlyt akar fektetni arra, hogy a kisebb válogatottak is játsszanak messzebb a kontinensüktől.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s