Meglepetések már a második napon!

A világbajnokság második napján négy meccset rendeztek: a B és C csoportban egyet-egyet, a D-ben kettőt, méghozzá elég szép számú néző előtt. Két esetben papírforma eredmény született: Írország 50-7-re verte meg Kanadát, míg este az angol rögbi főhadiszállásán a nézők azt láthatták, ahol az ősi ellenség, Franciaország küldte nyugovóra az olaszokat 32-10-es végeredménnyel. A rögbiben ritkák általában a meglepetések, most mégis volt ilyen, rögtön a torna kezdetekor. Gloucesterben Tonga és Grúzia csapott össze délután, és bizony Mamuka Gorgodze és társai alaposan megviccelték a szigetlakókat: 10-17-re nyertek végül a kaukázusiak. Tonga kapott már ki Grúziától, ami persze akkor is meglepetésszámba ment. Ez még viszont kismiska volt az esti brightoni meccshez képest, ahol Japán teljes erőbedobással gyűrte le a mostanság gyengélkedő Springboksot!

Tonga-Grúzia: 10-17

A grúzok már is ünnepelhettek, mivel debütált náluk a 18 éves Vaszil Lobzsanidze, aki a pályára lépésekor átvette Thretton Palamótól a legfiatalabb vb-n szereplő játékos címét. Ennek örömére jól bele is néztek a meccsbe az övéi: Kurt Morath a 9. percben vezetést szerzett Tongának büntetőből. Persze a bitang erős tolongású grúzoknak se kellett több, bele is rázódtak a meccsbe, majd Gorgodze a 27. percben célt is szerzett a kapufák között. Innen már Merab Kvirikasvili nem hibázott (egy büntetőt belőtt, egyet viszont rontott korábban), és 3-10-zel mehettek végül pihenni a válogatottak a szünetben. Tonga az 51. percben nagy vérfrissítést hajtott végre négy cseréjével, de igazából sokat nem értek el vele: egy szabad labdát Georgi Tkhilaisvili kapott fel, és a grúz leváló bevitte a második cél is. Bement szélről a jutalom is, így már 3-17 volt az eredményjelzőn! A sokat hibázó Tonga végül Fetu’u Vainikolo révén csak begyömöszölt egy célt a 71. percben, majd Kvirikasvili sárgája miatt a hajrát emberelőnyben játszották végig, de Grúzia kitartott, és megszerezték a négy pontot. Hogy milyen elfoglaltak lehettek a grúzok tegnap, arra csak pár adat: Tonga 72%, 74% arányban birtokolta a labdát és a területet, Grúzia mindeközben 201 szerelést mutatott be, míg a másik oldalon ez a szám csupán 48.

Pontszerzők: Vainikolo 1 cél (71. perc), Morath 1 jutalomrúgás (72. perc), 1 büntető (9. perc), valamint Gorgodze 1 cél (27. perc), Tkhilaisvili 1 cél (56. perc), Kvirikasvili 2 jutalomrúgás (28., 57. perc), 1 büntető (19. perc)

Írország-Kanada: 50-7

A statisztika vigasztalhatja Kanadát egyedül: labdatartásban és területbirtoklásban is majdnem egyenlő felek voltak az írekkel, és még emberfeletti módon próbálták is feltartóztatni Simon Zeboékat a második félidőben. Nos a pontszerzés már nem ment nekik annyira. Az írek laza edzőmeccsnek is felfoghatták a találkozót, ahol végül hét célt szereztek. Elsőként Seán O’Brien volt eredményes a 17. percben, majd jött Iain Henderson szűk tíz percen belül, és innentől kezdve nem volt megállás: Jonny Sexton és Dave Kearney is beköszönt az első félidőben. A második játékrészben Kanada összeszedte magát, és jó húsz percen át kivédekeztek minden ír támadást. Sean Croninnal nem tudtak mit kezdeni, mint ahogy DTH van der Merwével sem a másik oldalon pár perccel később. A Kearney család öröme is teljes lett, amikor Rob is célt szerzett, majd legvégül a BOD utód, Jared Payne célja zárta le a mérkőzést.

Pontszerzők: O’Brien 1 cél (17. perc), Henderson 1 cél (24. perc), Sexton 1 cél (27. perc), 3 jutalomrúgás (18., 25., 36. perc), 1 büntető (13. perc) Dave Kearney 1 cél (34. perc), Cronin 1 cél (65. perc), Rob Kearney 1 cél (72. perc), Payne 1 cél (75. perc), Madigan 3 jutalomrúgás (66., 73., 76. perc), valamint van der Merwe 1 cél (67. perc), Hirayama 1 jutalomrúgás (68. perc)

Dél-Afrika-Japán: 32-34

Természetesen a grúzok Tonga elleni győzelme után sem lehet kikiáltani Grúziát a titkos favoritnak, mint ahogy Japán sem lett rögtön a fő esélyes, de az biztos, hogy a Springboks még mindig több sebből vérzik idén. Az első félidő még JDV és társaié volt, azonban a cseresznyevirágosok kegyelmet nem ismerve fordították meg a mérkőzés menetét. 24 éve nem nyert Japán a vb-n: azóta kétszer játszottak döntetlent Kanadával, és ha már 24-es szám: Goromaru Ajumu 24 pontot szerzett: ami rekord a japánoknál a világbajnokságon. Több pontot egy meccsen egyetlen játékos sem brígölt össze Goromarutól. Az ő büntetőjével meg is szerezték a vezetést, azonban a kissé rozsdás Boks tudott fordítani, még ha többször hibáztak is. Ha viszont a tolongásuknál volt a labda, akkor célokat is vittek. Mind a négy dél-afrikai célt ott szereplő játékosok vitték. A cseresznyevirágosok ezt a négy találatot ugyan benézték, ám világklasszishoz méltóan játszottak (kb., mint amikor pár éve az olaszok Rómában erőből verték meg a Les Bleust). Egy percig nem engedték el a mérkőzés fonalát, 29-29 volt a hajrában az állás, és még az angol nézők is a kisebbeknek szurkoltak, ami meglehetősen idegessé tette a dél-afrikaiakat, de Handré Pollard büntetőből csak vezetést tudott szerezni. Egy sárga is villant még: Coenie Oosthuizen ülhetett le a rendes játékidő vége előtt két perccel. A meccsnek viszont még korántsem volt vége: a hosszabbítás harmadik percében Karne Hesketh célt tudott szerezni, amivel Japán talán a legszenzációsabb győzelmet aratta az egész sportág történetében.

Pontszerzők: Louw 1 cél (17. perc), du Plessis 1 cél (32. perc), de Jager 1 cél (43 .perc), Strauss 1 cél (61. perc), Lambie 2 jutalomrúgás (18., 44. perc), 1 büntető (56. perc), Pollard 1 jutalomrúgás (62. perc), 1 büntető (72. perc), valamint Leitch 1 cél (29. perc), Goromaru 1 cél (68. perc), 2 jutalomrúgás (30., 69. perc), 5 büntető (7., 42., 48., 52., 59. perc), Hesketh 1 cél (80. perc)

Franciaország-Olaszország: 32-10

Kit érdekel már mondhatni ez a sima meccs: nos több mint hetvenezer néző csak kiment megnézni ezt a találkozót is este. A franciák kezdenek viszont úgy játszani, ahogy azt régebben tették, igaz van most fejfájás náluk, mivel úgy tűnik, hogy Yoann Huget-t elveztették térde miatt. A másik oldalon Sergio Parisse nélkül viszont semmi sem megy, úgy tűnik. Jacques Brunelnek is lehet fejfájása: onnan Andrea Masi dőlt ki, és a francia szakvezető szerint limitált a behívható olaszok száma. Jobban birtokolták a területet a meccsen az olaszok, de a franciák jóval támadóbbak voltak végig. Cél mégis csak a második félidőben született Rabah Slimani, Nicolas Mas és Giovanbattista Venditti révén, igaz Noa Nakitaci is szerzett célt még az első félidőben, de a TMO itt is közbeszólt, mint Matawalu céljánál. Jogosan persze, de megint egy megadott, majd elvett találatról volt szó. Ennek ellenére is elégedettek lehetnek a franciák, jól kezdték a vb-t, Louis Picamoles fantasztikus volt, de Scott Speddingre se lehetett hátul panasz.

Pontszerzők: Slimani 1 cél (43. perc), Mas 1 cél (68. perc), Michalak 2 jutalomrúgás (44., 69. perc), 5 büntető (6., 10., 27., 39., 41. perc), Spedding 1 büntető (37. perc)

2 thoughts on “Meglepetések már a második napon!

  1. TS

    Ma nem volt meglepetés… Wales ugyan nem verte agyon az urukat, de nyert, Szamoa, ha nem is könnyen, de lenyomta az amerikaiakat; az AB meg ledarálta a Pumákat. Nemcsak kicselezték őket, ki is cserezték… Amelyik csapat így le tudja darálni a Pumákat, annak nincs félnivalója. (Mert éppen fordítva szokott lenni, az argentinok darálják le az ellenfeleket). De annak a csapatnak sem kell a közeljövőtől tartania, amelyik így helytáll Új-Zéland ellen.

Hozzászólás