Akiket már nem látunk többé játékban 2.

A két részre szakadt poszt második felében először Wales, majd a Premiership visszavonuló játékosairól fog szó esni. A két írás közti időben senki sem gondolta meg magát vagy szánta rá magát a búcsúra, így a múlt hétre szánt nevek fognak következni. Egy dolog viszont mégiscsak kiderült: Steve Borthwicknak nem kell az álláshirdetéseket böngésznie, sőt a jövő évi angliai világbajnokságon is szerepelni fog. Igaz, csak a pálya szélén fogjuk látni, mint a japán válogatott tolongás edzőjét.

Walesszel igen gyorsan lehet végezni, mivel onnan kevesen vonulnak vissza (ellenben igen sokan igazolnak külföldre). A Dragonsból vonul vissza a 42-szeres walesi válogatott, olasz származású Robert Sidoli, aki korábban megfordult a Bluesban és a szebb napokat is látott Bristolban. Valószínűleg visszavonulása után fagyival fog foglalkozni: a család vállalkozása egész jól megy Walesben, és nyilván jól fog jönni még egy segítő kéz a cégnél. Ezzel végeztünk is a Kelta Liga utolsó “tartományával,” jöjjön most Anglia, ahol igen sokan fejezik be idén pályafutásuk aktív részét.

Ha már ennyiszer szóba került, akkor kezdjük a Saracens egyetlen visszavonulójával, Steve Borthwickkal. A csapatkapitány korábban a Bath-ban húzott le tíz sikeresnek mondható évet, a bajnokság ugyan nem jött össze, de egy Challenge-kupát az utolsó ottani szezonjában még nyert a fürdővárosiakkal. A szerecsenekkel a bajnoki cím is összejött 2011-ben, és még erre most hétvégén is van esélye. Az angol válogatottban 2001-től szerepelt, igaz a 2003-as világbajnoki keretből épphogy kiesett. A fehér mezben a hattyúdal számára Martin Johnson idején jött el, amikor is csapatkapitányként nem tudta összefogni a válogatottat a pályán, így 2010 után már nem tartottak igényt a játékára.

A Saracensszel egyszer már összejött a bajnokság, de még búcsúzóul Borthwick ismét bezsebelheti az elsőséget

Az Exeterből két, még mondhatni jó korban lévő játékos vonul vissza: Chris Whitehead nyaksérülése miatt 28 évesen hagyja abba a játékot: a pillért az Angol-Walesi-kupa döntőjére még összefoltozták, és még búcsúzóul vitt is egy célt, ami fontos volt az Exeter győzelme szempontjából. Mögüle, a második sorból, szintén sérülés miatt vonul vissza James Hanks. A Gloucesterből is vonul vissza második soros, a walesi Will James, aki 2008-ban ott volt a Hat Nemzetet nyerő sárkányos keretben. Ő a kora miatt vonul vissza, akárcsak az “Öreg Hűséges” Andy Hazell, aki felnőttként csak a meggypiros-fehér mezt húzta magára: 14 éves karrierje alatt 266-szor lépett pályára a Gloucester színeiben, és hétszer volt angol válogatott. Sérülés miatti visszavonuló itt is van: a 31 éves Tim Taylor térdproblémái miatt fejezi be.

A Harlequins is elbúcsúzik két idén igazolt veterántól. Nick Kennedy korábban 11 éven át szolgálta a London Irish-t, majd tavaly még a Toulonba igazolt, ahol a Heineken-kupa győzelemben is nagy szerepet játszott. Levezetésként a Quinst erősítette: visszavonulása után viszont visszatér előző angliai egyesületéhez, ahol az utánpótlás egyik edzője lesz majd. Kennedy csak hétszeres angol válogatottnak mondhatja magát, a másik visszavonuló, Paul Sackey viszont 22-szer szerepelt a nemzeti csapatban. A szélső hetes játékosként kezdte, majd volt csapattársa Kennedynek is a London Irish csapatában, sőt a Toulonban is játszott, igaz, előbb, mint a második soros. A kikötőváros után a Fények Városában, a Stade Francais-nél játszott tavalyig. Legsikeresebb korszakát a London Wasps csapatánál tudhatta le, ahol 2005-10 között játszott: ahol bajnokságot és Heineken-kupát is nyert.

Sackey már csak levezetni ment a Harlequins csapatába

A Leicester fiatal második sorosa, a 21 éves Joe Cain a sorozatos sérülések miatt kénytelen abbahagyni a játékot, míg a veterán sarkazó, George Chuter a kora miatt akasztja szögre a stoplist. A 37 éves játékos a profizmus hajnalán kezdte meg a Saracensnél a pályafutását, 1996-ban, majd az ezredfordulótól a Leicesterben játszott, ahol tagja lehetett egy igen sikeres csapatnak: klubszinten Chuter gyakorlatilag mindent megnyert a tigrisekkel. Ugyan volt utánpótlás válogatott, volt válogatott kerettag is viszonylag korán, de a bemutatkozására az angol válogatottban csak 2006-ban került sor: a következő évben ott volt a vb-n, és csereként a döntőben is pályára léphetett. Utolsó szezonjában pedig még beválasztották a Premiership Hírességek Csarnokába korábbi játékostársaival: Lewis Moodyval és Martin Johnsonnal együtt.

Igen, ő ott középen Chuter: egy jótékonysági koncerten léptek fel még 2009-ben a tigrisek játékosai

A London Irish is megválik egy veteránjától: Declan Danaher 1999 óta játszik a zöld mezeseknél, ahol összesen 275-ször lépett pályára. A leváló klubjával egyszer eljutott a bajnoki és Challenge-kupa döntőig, valamint egy Angol-Walesi-kupát nyert. Visszavonulása után Danaher klubjának az edzői stábjához fog csatlakozni. Maradva a városban: a darazsaknál is van visszavonuló, a skót Hugo Southwell. A 34 éves szélső 2011-ben került Londonba, és itt már csak a klubjában lépett pályára. 2004 és 2011 között 59-szer volt válogatott, de az új-zélandi vb-t térdsérülés miatt kihagyta, utána pedig lemondott a kék mez viseléséről. Visszavonulása után legalább lesz ideje hobbijára, a krikettre.

A Newcastle-ból vonul vissza a Bath-tal 2008-ban Challenge-kupát nyerő  Alex Crockett, aki 32 évesen már nem érezte úgy, hogy bele tudna rázódni mindig a játékba. A Saints egy hazai, northamptoni születésű játékostól búcsúzik el: a 29 éves Paul Diggin sérülései miatt hagyja abba a játékot: a helyi utánpótlásnál már idén is betöltött edzői szerepét viszont folytatja tovább. Végül a kieső Worcester is elbúcsúzik három játékostól, akik visszavonulnak: az angol hetes válogatott korábbi tagja, az irányító Danny Gray 30 évesen hagyja abba a játékot. A Connacht és a Munster korábbi kiválósága, Paul Warwick is innen vonul vissza: az ausztrál a vörös mezeseknél volt igen sikeres: Kelta Ligát és Heineken-kupát is nyert. Az angol Paul Hodgson is igazából már csak levezetett a Worcesterben: a hatszoros válogatott nyitó profi karrierjének fénykorát a London Irish-ben töltötte, és ide is tér vissza: Danaher és Kennedy mellett ő is az edzői stáb tagja lesz majd a következő szezontól.

2 thoughts on “Akiket már nem látunk többé játékban 2.

  1. eszkal

    A felsorolt játékosok alig ismertek számomra…
    Túlságosan is a déli félteke rögbije érdekes számomra???
    Lehet…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s