Szolgálati közlemény: néhány gondolat a költözésről

Most, hogy többé-kevésbé sikeresen végbement a blog költözése a Népsport felületéről, érdemes lenne néhány szót ejteni az egész technikai hátteréről. Nem szeretnék senkit untatni a részletekkel, de akár más költözőnek is jól jöhetnek az alábbiakban leírtak (olyannyira, hogy már e sorok írása közben is érkezett kérdés a témában). Csak az kattintson, akit érdekel az átállás folyamata! A posztban nem lesz szó rögbiről! Én szóltam előre 🙂

Ahogy már eliotwance barátom (leánykori nevén BastianoCoimbra) jelezte a régi oldal búcsúposztjában, a gördülékenyebb működés érdekében pár héttel ezelőtt eldöntöttük, hogy eljött az ideje a váltásnak. Egyelőre úgy néz ki, hogy hosszabb távon berendezkedünk az új felületen.

Az alábbiakban megpróbálom röviden összefoglalni az export/import során szerzett tapasztalataimat. Aki hasonló fába vágná fejszéjét, mindenképp olvassa el a magyar nyelvű útmutatót itt és itt. Mivel mi a wordpress.com-ra regisztráltuk az oldalt, kicsit bonyolultabban tudtuk megvalósítani a leírtakat. Először is, az első linkelt bejegyzés kommentjei között választ kapunk arra, miként tudunk webszervert barkácsolni a gépünkre. Mindenképp szükségünk leszrá, ha futtatni szeretnénk a bejegyzéseinket és a hozzájuk tartozó kommenteket importálni tudjuk WordPress felületre. Mivel mi nem Freemailről jöttünk át, hanem csak a motorján futó felületről, néhány dolgot át kellett írni a wp-fb-converter.php kódjában.

Image

Természetesen az eredeti fájlban más címek szerepelnek, ezeket szükséges átírni a miénkre (célszerű a Notepad++ használata). Ezekkel a módosításokkal sajnos nem tudtam elérni, hogy megkapjam a wordpress-kompatibilis export-fájlt. Hogy működésre bírjam, az összes “freemail” betűsort felcseréltem “nepsport”-ra, ami bevált. Hosszas kísérletezés után ma délelőtt végre importálni tudtam ide minden korábbi írást és a hozzájuk tartozó kommenteket is. Ennek örömére hadd szóljon:

Nagyjából sikeresnek mondható a művelet, hiszen a bejegyzésekkel (és a több, mint 2400 hozzászólással) együtt a hozzájuk tartozó képek és linkek is importálódtak. Csak az lepett meg először, hogy néhány poszt akár tíz másolatban is átkerült ide. Hál’ istennek néhány kattintással ezt is sikerült megoldani. A másik felmerülő probléma a beillesztett képek elcsúszása, viszont 328 bejegyzés esetén ezt manuálisan elég sokáig tartana kijavítani.

Nem hoztuk magunkkal a csak néhány hete telepített Disqus-kommentrendszert (nem is engedi a felület), gyakorlatilag átmentendő tartalom sem született a bevezetése óta. Aki regisztrált a Tolongásra való kommentálás miatt, egy percig se bánja! Van már néhány magyar oldal, ahol csak így lehet hozzászólni a tartalmakhoz.

Mindenkitől elnézést kérek, ha esetleg nem fogalmaztam pontosan a leírásnál! Bölcsészként örülök, hogy végül sikerült kikísérletezni a megoldást.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Image

Reklámok

2 thoughts on “Szolgálati közlemény: néhány gondolat a költözésről

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s