Pipacs a mezen

Emlékkoszorúk pipacsból a Wales-Argentína meccs előtt - forrás: www.straitstimes.com

A novemberi tesztek során észre lehet venni, hogy az Brit-szigetek, illetve a volt telepes gyarmatok (Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland) válogatottjainak mezén egy pipacsvirágot szimbolizáló felvarrás található. Az oka ennek az, hogy a Nemzetközösség országaiban november 11-én emlékeznek meg 1919 óta az első világháborúban elesettekről. Hogy mi köze van a napnak a rögbihez, arról a továbbiakban lehet olvasni.

 

1918. november 11-én írták alá a compiégne-i erdőbe az antant hatalmak és Németország fegyverszünetről szóló dokumentumot. Ezzel az első világháború a nyugati fronton is véget ért, és bár a hátországokban még sokáig gondot okozott a háború lezárása, valamint a békekötésre is várni kellett egy-két évet, a fronton szolgáló katonák számára mindenképpen ez a nap jelentett a harcok végét. A négy éves küzdelemben azonban addigra már nagyon sokan elestek: a Brit Birodalom 1,1 millió katonai veszteséget szenvedett el a harcok során (ebből Nagy-Britannia 886 000 főt).

A Fekete Vipera című kiváló angol sorozat utolsó évadában a főhősök megússzák bevetés nélkül 1917-ig a háborút, az utolsó részben azonban már minden ravaszkodás hiábavaló

V. György király 1919-ben nyilvánította az Emlékezés Napjává (Rememberance Day) november 11-ét, amelynek 1920 óta a szimbóluma a pipacsvirág. A szimbólum eredete egy vershez köthető. 1915-ben egy kanadai alezredes, John McCrae a második ypres-i csatában elhunyt barátjához írta a Flandria mezőin (In Flanders Fields) című verset, melynek visszatérő motívuma az ott növő pipacsvirág. McCrae sem élte meg a háború végét: a rossz harctéri körülmények között tüdőgyulladást kapott, és 1918. január 28-án elhunyt a betegség következtében.

Az angol válogatott a mez bal vállára helyezte a felvarrót – Chris Ashtonon célszerzés közben ez jól látszik

A rögbi világát is érintette a háború, legyen szó bármelyik kódról. 1914 tavaszán még az aktuális Ö Nemzetet meg tudták rendezni, de a megmérettetés szünetelt a világháború ideje alatt, egészen 1920-ig. Már békeidőben, 1919-ben katonaválogatottak játszottak egy tornát Angliában, amelyet az új-zélandi hadsereg csapata nyert meg. Az első világháborúban 133 korábbi válogatott rögbijátékos esett el, ettől a “csak” klubszinten játszók veszteségei sokkal magasabbak. A veszteségekre jellemző, hogy a queenslandi szövetségnek fel kellett oszlatnia magát, mert alig maradt tagja (Ausztrália 64 000 főt vesztett a harcok során).

Az új-zélandi katonaválogatott V. György királlyal 1919-ben – forrás: Wikimedia Commons

Az őszi tesztek során a pályára lépő válogatottak a pipacsvirág viselésével emlékeznek meg az elesettekről. Persze nem csak ők tűzik ki a virágot ruhájukra, hanem gyakorlatilag a Nemzetközösség minden lakója. Emellett 2000 óta a háború egyik elesettjéről, a korábbi All Blacks csapatkapitányról, Dave Gallagherről elnevezett kupáért küzd meg Franciaország és Új-Zéland tesztjeik során. Utóbbi országban, és Ausztráliában külön megemlékeznek az első világháborúban bevetett közös hadtest, az ANZAC veszteségeiről, a gallipoli partraszállás évfordulóján (április 25.) – ezen a napon több sporteseményt rendeznek a két ország válogatottja között: hagyományosnak nevezhető a ligarögbi teszt a kiwik és a kenguruk között.

Wyatt Crockett és Steve Tew – az NZRU vezérigazgatója – gyújt fáklyát Párizsban november 6-án az Ismeretlen Katona sírjánál

Franciaország kicsit kilóg a sorból: csak ami a Nemzetközösséget illeti. Számos francia rögbijátékos esett el az első világháborúban (1,3 millió főt vesztett összesen Franciaország). November 11. ugyanúgy nemzeti ünnep Franciaországban, mint a Nemzetközösség országaiban, azonban itt nem a pipacs jelképezi az emlékezést, hanem a búzavirág, amit a Les Bleus ugyanúgy felvarrva visel a mezén a novemberi tesztek alatt.

Damien Chouly jobb felkarján látható a búzavirágos felvarró, miközben célt szerez Tonga ellen – a külön nem jelölt képek a http://www.espnscrum.comról származnak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s