Egy hét múlva Premiership!

Valaki jövő májusban felemelheti a bajnoki serlegetMég egy hét hátra van az angol bajnokság kezdetéig (Franciaországban már elkezdődött a pontvadászat), de essen most szó a sok déli témájú bejegyzés után valami északiról is, hiszen szeptembertől nagyjából februárig a rögbi súlypontja az északi féltekére kerül. Jóval korábban volt egy bejegyzés a francia bajnokság történetéről, most legyen itt egy az angolról is, ahol ugyan feltalálták a labdarúgást, az uniós majd ligarögbit, de az uniós rögbinek egészen az 1980-as évekig nem volt országos bajnoksága! Hogy miért volt így, és hogyan jött létre a mai Premiership, arról hamarosan szó lesz.

 

Nagyon röviden zárjuk le a hőskorszakot: 1827-ben egy William Webb Ellis nevű diák a Rugby Schoolban kezébe kapta a labdát, és így alakult ki a labdarúgás egy új fajtája. 1863-ban a cambridge-i szabályokat követve létrejött a FA, és leváltak a focisták. 1871-ben megalakult a RFU (az elsőknek nem kellett külön kiemelniük, hogy ők bizony most az angliai szövetségek). Az 1890-es években az északi, munkásokból álló csapatok úgy gondolták, hogy az idő nekik pénz, és bizony nekik nincs elég ahhoz egyikből se, hogy csak úgy játszadozzanak szabadidejükben. Profik akartak lenni, amit a szövetség tiltott. 1895-ben összeültek Huddersfieldben, és létrejött a ligarögbi, saját bajnoksággal, amelynek mai leszármazottja a Super League.

 

Az uniós rögbi maradt amatőr (még száz évig), országos bajnokság nélkül. Sokáig csak kuparendszerben mérkőztek meg a csapatok ezen a szinten. A hetvenes években a megyeieket regionális bajnokságok váltották. Majd az 1987-88-as szezonban elindult az országos bajnokság, a mai Premiership közvetlen elődje, és bemutatkozott a mai egymás alá rendelt bajnoki rendszer. Az első kiírásban nem volt előre tervezett játékrendszer: a csapatok egymás között egyeztek meg a meccsekről, így nem minden csapat játszott a másikkal, sőt, volt aki  11 volt aki 10 mérkőzést tudott le a szezonban. Négy pontot kapott egy meccsen a győztes, egyet a vesztes, két pont járt a döntetlenért – a bónuszpont rendszer még ismeretlen volt ekkor.

A kép a korai korszakból: az 1989-90-es bajnokságban 24-6-ra győzött a Wasps a Saracens ellen – forrás: http://www.wasps.co.uk

 

Rájátszás sem volt, erre egészen a 2000-01-es szezonig kellett várni: ekkor még a szokásos bajnoki módszert alkalmazták: az nyer, aki a végén a tabella elején van. Az első kiírás tizenkét csapata között találhatunk ismerős neveket: a Bath, Gloucester, Harlequins, Leicester Tigers, London Wasps és Sale ott vannak a mostani bajnokságban is. Jelenleg másodosztályú az alapítók közül a Bristol, Moseley és a Nottingham. A Coventry a harmadosztályban, a Waterloo a negyedosztályban szerénykedik, az Orrell pedig a megyei szintig csúszott vissza. Persze a jelenleg is az első osztályban tanyázó alapítók közül sem mindenki van már ott zsinórban huszonhat éve, a kiesés szele többjüket érintette. Elsőként a Sale-t: ők már az első szezon végén kiestek a Coventry-vel együtt. A helyükre a Liverpool St. Helens (igen, ez egy csapat) és a Rosslyn Park került. Az első bajnokságot a Leicester nyerte meg.

Az első leicesteri bajnokcsapat 1988-ból – forrás: http://www.leicestertigers.com

Az amatőr korszakban a két legsikeresebb csapat a Bath és a Leicester volt: előbbiek hatszor, utóbbiak kétszer voltak bajnokok: kettejük csatájába a London Wasps tudott beleszólni egyszer. 1996-ban vezették be Angliában a profizmust: az első profi bajnokságot is a darazsak nyerték – egyben ez volt az utolsó, amelynek névadó szponzora a Courage sörfőzde volt. A profizmus több csapat számára végzetesnek bizonyult pénzügyi szempontból: a Richmond, London Scottish és a West Hartlepool be is csődöltek az új kihívások miatt. Ezzel párhuzamosan viszont olyan csapatok emelkedtek fel, mint a Northampton vagy a Saracens. A profizmus után igazán nagy változás csak a 2000-01-es szezonban jött, az akkor már Zürich Premiership néven ismert bajnokságba: ez volt az említett rájátszás.

 

A Leicester szinte legyőzhetetlen volt az ezredforduló környékénA bajnoki rendszer maradt, sőt: az első helyezett továbbra is angol bajnoknak mondhatta magát (az akkori kiírásban ez a Leicester volt), de a tabella első nyolc helyezettjére még várt a rájátszás, ahol egy külön kupárért küzdöttek meg. Nem árulok zsákbamacskát: ezt is behúzta a Leicester. Erről a szezonról még érdemes megjegyezni, hogy a bónuszpont rendszert is ekkor vezették be. Egy év múlva a Leicester zsinórban a negyedik bajnoki címét is behúzta: ekkor merült fel az ötlet, hogy ne a tabella első helyezettje, hanem a rájátszás győztese legyen az angol bajnok. Hogy abban az évadban ezt az ötletet elvetették, a Gloucester bánatára, mivel a meggypiros-fehérek nyerték meg a rájátszást.

 

Egy év múlva, 2003-ban már változott a helyzet. Átalakult a rájátszás: a tabella első három helyezettje játszhatott a bajnoki címért: a második és harmadik játszott egy meccset a döntőért, ahol az első helyezettel mérkőzhettek meg a bajnoki címért. A fennmaradó egy Heineken-kupa indulást biztosító helyről is hasonló rájátszás döntött. A mai, kicsit egyszerűbb rájátszási forma a 2005-06-os szezonban lett bevezetve: a tabella első négy helyezettje játszik a döntőért, kieséses rendszerben. Az ötödik és hatodik helyezett pedig örül a Heineken-kupa indulásnak az idény végén. Ha az előző évtized bajnokain nézünk végig, akkor láthatjuk, hogy a Leicester még mindig az egyik legerősebb csapat, viszont erős kihívója volt mindvégig a London Wasps, amely fennállásának talán legeredményesebb tíz évét produkálta!

Az előző évtizedben élte fénykorát a London Wasps

 

Ezzel tulajdonképpen megérkeztünk a jelenbe. Igaz közben a főszponzorok cserélték egymást: 2005-10 között a Guinness adta a nevét a bajnoksághoz (ekkor még a SportTv is közvetítette a Premiership meccseit), azóta pedig az Aviva biztosító fizet sok ezer fontot, hogy a nevével kezdődjön az angol bajnokság. Hogy persze ez meddig marad így, arról nemcsak a szponzorációs szerződés dönt: mivel a Heineken-kupa jövője továbbra is bizonytalan, szóba került egy esetleges észak-amerikai bővítés lehetősége is. Az USA-ban nemcsak a labdarúgás, de a rögbi népszerűsége is növekszik, még ha nem is ugyanolyan mértékben. Először, hasonlóan az NFL angliai meccseihez: idegen földön játszanának bajnoki mérkőzéseket a Premiership csapatai, majd a létrehozandó amerikai profi bajnokság válogatottjával csapnának össze az angol egyesületek. A távlati cél nyilván az, hogy versenyképes amerikai csapatok kerülnek be egy közös bajnokságba. A kontinenseken átívelő bajnokságok pedig lehetnek működőképesek, elég csak a Super Rugby-re ránézni.

Amerikai bővítés? Az újvilágból érkeztek már korábban jó játékosok: a new yorki Alex Corbisieroból angol válogatott lett – a nem jelölt képek a http://www.espnscrum.comról származnak

 

Ez tehát a jövő. Hogy a jelenben mi van, azt egyszerűbb megmondani: 2004 óta minden bajnokság a londoni kettős rangadóval kezdődik a Twickenhamben. Idén szeptember hetedikén a London Irish – Saracens és London Wasps – Harlequins összecsapásokkal indul a bajnokság. Idén újítás továbbá, hogy minden mérkőzésen lesz videóbíró: eddig csak azokon volt, amelyet a televízió közvetített. Szintén újdonság (követve a divatot, hogy mindenhova kamerákat tesznek), hogy a rúgógyűrűkre szerelnek kamerákat – hogy ettől milyen plusz látványt várnak, azt nem tudom. A játékosok, csapatok fogadkoznak a jó eredményekről. Az előkészületi meccsek alapján nehéz azonban ítélni: a Premiership csapatok gyakran másodosztályúakkal csaptak össze, ott pedig kijött az osztálykülönbség bőven. Talán azonban nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy így elöljáróban a rájátszásba a Harlequins, Leicester, Northampton, Saracens négyesét lássam. Történjen persze bármi a döntőben, 2014. május 31-én kiderül, hogy ki lesz a bajnok ebben a kiírásban.

2 thoughts on “Egy hét múlva Premiership!

  1. 338546

    Nagyon jó áttekintést adtál az angol uniós rögbi-bajnokság negyedszázados történetéről: adatgazdag, érdekes, pontos. Élvezettel olvastam, és hiába kerestem, nem találtam benne hibát. 🙂
    A több mint egy évszázados angol ligarögbi-bajnoksággal kapcsolatban viszont ki kell, hogy javítsalak: a bajnokság és a Challenge Cup két külön dolog. A bajnokság 1895-ben indult útjára, és azóta folyamatosan létezik (lásd: http://en.wikipedia.org/wiki/Rugby_Football_League_Championship) – ennek jogutódja 1996-tól a Super League. Az egyenes kiesés rendszerű Challenge Cup a bajnokság mellett létezik 1896 óta – pont, mint ahogy a labdarúgásban léteznek országos kupák a bajnokságok mellett.

  2. 339692

    [szponzor](#1625747): Furcsa, csak úgy összedobtam ezt az írást, mert kellett már valamilyen poszt – nem gondoltam, hogy jó, kiforrott lesz, erre tessék. A Ch-kupát átírom még.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s