Megkésve bár: Négy Nemzet, első kör, beharang

Optikai csalódás: Beale nem fog játszani, az ausztrálok pedig sanszosan nem nyerik meg a Bledisloe-kupátNem lehet a tény mellett elmenni, hogy a tavaly Négy Nemzetté vált (vagy használhatjuk a jóval sótlanabb A Rögbi Bajnokság szoros magyar fordítást is) Három Nemzet elkezdődik a hétvégén. Nagy léptékű beharangozóra nincs idő, mivel holnap már le is játsszák az első tesztet Sydney-ben Ausztrália és Új-Zéland legjobbjai között. Nézzük csak azt, hogy mi várható az első forduló mérkőzésein!

 

Ausztrália-Új-Zéland

A Lions elleni blama után távozott Robbie Deans a sárga mezesek éléről, utóda a Reds-szel korábban Super Rugby-t nyert Ewen McKenzie lett. Vezetőedzőségét rögtön egy, már régóta áhított lépéssel kezdte: visszavette Quade Coopert a válogatottba. Eddig kritikát nem is kapott, de ugye a puding próbája az evés: a Bledisloe-kupáért is folytatott küzdelem első felvonása igencsak kemény menet lesz a még mindig átalakuló, frissülő ausztrál keretnek. Egy embert hiányolok igazán: George Smith-et, aki ugyan a Lions ellen visszatért, majd csúnyán leszerepelve inkább visszavonult a válogatottól, de a Brumbies rájátszásbeli meneteléséből bőven kivette a részét, és bizony nem ártana a fiatal válogatottnak egy tapasztalt játékos (a keretben Stephen Moore rendelkezik a legtöbb válogatott meccsel, 79-cel). Cooper visszatérése mellett lehet örülni, hogy Scott Fardy is nevezve lett az első tesztre, valamint hogy Jesse Mogg kezdő (Beale lesérült ismét, így sikerült a Brumbies játékosának a kezdőbe kerülnie – kiváló játékos, de nemzetközi tapasztalata szinte alig van).  A SR döntőt játszó canberrai csapat négy újoncot ad még: Scott Siot, a végre kerettag Nic White-ot, Tevita Kuridranit és a kezdő tízes Matt Toomuát.

Emlékeztetőül: összeállítás a tavalyi Négy Nemzetről

 

Az All Blacks lassabban frissíti a keretét. Egyetlen válogatottság nélküli játékost neveztek a szombati mérkőzésre Ryan Crotty személyében (akit ha hív az ITM-kupában szereplő csapata, akkor távozhat). Richie McCaw a fél éves szabadság után a válogatottba is visszatér, méghozzá kezdőként. Aaron Cruden számára pedig most jött el a lehetőség, hogy az új-zélandi válogatott első számú irányítójává tegye magát. Dan Carter maródra került, így a Chiefs tízese szerepelhet a torna végéig ezen a poszton. A franciák ellen már bemutatkozott Steven Luatua is nagy lehetőséghez jutott a hatos poszton: a SR döntő legjobb játékosának választott Liam Messam ugyanis lesérült, így kezdőként gyarapíthatja válogatott perceinek számát. Az irányítót és az egyik leválót számítva nagy meglepetésre nem számíthatunk a többi poszton: egy összeszokott kezdő veszi fel a kesztyűt az első tesztmeccsen.

Sokak szerint Cruden most kiléphet Carter árnyékából – szerintem ez már megtörtént korábban

 

Tipp: be is húzzák nagyon simán az új-zélandiak az első mérkőzésüket

 

Dél-Afrika-Argentína

A Springboks-nál elődordul, hogy nemcsak otthon játszó játékosok kerülnek a válogatottba (Dél-Afrikában nincs olyan megkötés, hogy csak a hazai bajnokságokban szereplők lehetnek válogatottak, mint Ausztráliában vagy Új-Zélandon), most viszont egyszerre ilyen játékos is van a keretben! Emiatt a csapatkapitány Jean de Villiers kiakadt, hogy mi lesz az otthon játszó tehetségekkel. Mi lenne? Például – mint Jan Serfontein vagy Pat Lambie – az argentinok ellen a kispadon kezdenek. A kezdőben ott van viszont Francois Louw és Ruan Pienaar, akik eddig tényleg külföldön játszottak, valamint Bryan Habana, Juandre Kruger, Morné Steyn, akik csak most igazoltak el a Super Rugby-ből. Na jó, Guthrö Steenkamp és Fourie du Preez még a légiósok közül ott van a kispadon a pumák ellen. Hét ember tehát a nevezett huszonháromból nem otthon játszik. Úgy gondolom nem az alapján kellene nézni Dél-Afrikában a válogatottságot, hogy ki hol játszik, hanem, hogy miként: ahogy eddig is volt.

De Villiers kritikája elfogadható is meg nem is a válogatottsággal kapcsolatban – a képek a http://www.espnscrum.comról származnak

 

Az angolok ellen kicsit leszereplő, majd a grúzok ellen vigasztalódó argentinok ismét a tapasztaltabb játékosokra építenek. A 81-szeres válogatott, Európából már távozó Felipe Contepomit nevezték a viadalra (szép búcsú), sőt centerként a Sringboks elleni tesztre is. Nagy érvágás a pumáknak, hogy a nyolcas poszton sérülés miatt nem számíthatnak Fernandez Lobbéra, akit Leonardo Senatore fog helyettesíteni. A tavaly visszavonuló pillér Rodrigo Roncero helyét pedig a nagy tehetségnek tartott Matías Díaz foglalhatja el.

Az argentin válogatott egyik szponzora már várja a Dél-Afrika elleni tesztmeccset

 

Tipp: kofalázongás ide-vagy oda: a Springboks megveri az argentinokat

15 thoughts on “Megkésve bár: Négy Nemzet, első kör, beharang

 1. 344528

  JDV azt mondta, hogy az nagy baj, hogy egyre több külföldön játszó játékos van a dél-afrikai keretben, mert ezzel példát jelentenek és még többen fognak külföldre igazolni. Ez jelenti az alapproblémát, mert a SR csapatok gyengülnek ezzel, ami a nézettségre rossz hatással lesz.

 2. 339692

  [eszkal](#1549792): Kibírja szerintem a dél-afrikai rögbi, hogy többen eligazolnak, elég jó a háttérrendszer (Currie-, Vodacom-kupa) ahonnan jöhetnek a már kipróbált játékosok. A nézettség sem hinném, hogy drasztikusan visszaesne.

 3. 344528

  A következőt várom:
  Új-Zéland 5 győzelem 1 vereség (RSA ellen vesztenek)
  Dél-Afrika: 4 gy 2 v (NZL, AUS ellen vesztenek)
  Ausztrália: 2 gy 4 v (ARG, RSA ellen nyernek)
  Argentína: 1 gy 5 v (AUS ellen nyernek)

  Persze már holnap borulhat ha az ABS kikap Sydney-ben

 4. 344528

  @BastianoCoimbra: én sem aggódom értük, mert az angolok, franciák mellett nekik van a legnagyobb hátterük és legtöbb igazolt játékosuk….én csak arra akartam utalni, hogy szerintem másra célzott a kapitány, mint amit írtál…

 5. 339692

  [eszkal](#1549808): Az az érzésem, hogy az előrejelzésed helyes, de várjuk meg azért a végét 🙂 Én úgy néztem, hogy a kapitány ezt a jelenlegi helyzetre értette, de lehet akkor, hogy félrenéztem valamit. Külföldön így is sok dél-afrikai játszik már (Rory Kockott még most sem kerettag…), ősszel lesz majd a tesztek alatt igazán érdekes, hogy kit enged majd el a csapata, ha jön a behívó.

 6. TS

  Huhh, ez alapos munka volt. Ami a legérdekesebb, hogy (főleg az 1. félidőben) az ausztráloknál volt többet a labda. Na persze ez az AB ellen általában nem elég…A hazaiak fogásai nagyon gyengék voltak, az AB viszont remekül védekezett. Na meg gyermeteg hibákat vétettek az ausszik.

 7. 344528

  Félgőzzel is simán nyert az All Blacks.
  Az első félidőben is látszott, hogy nagyon gyenge a védekezése a hazaiaknak és nagyon könnyen szereznek célt a vendégek. Azonban a rengeteg felesleges földharcban elkövetett szabálytalansággal és a rossz bedobásból elért Genia céllal elétben tartották a vendégeket.
  Szerencsére a második félidőben egy ajándék büntetőt adtak az ausztráloknak.

  Érdemes kiemelni Cruden jó rúgásait, Ben Smith lesipuskás céljait, McCaw elképesztő fizikai jelenlétét a földharcban.

  Ez az ausztrál csapat a támadásra helyezi a hangsúlyt, a védekezése borzasztó. JOC hibázott az első célnál, Hooper a harmadik célnál, Leialifiano a második célnál, Mogg a negyedik célnál. Folau mintha pályán se lett volna.

  Végül nagy csalódás volt az új tolongás. Nem annyira stabil, hogy be lehessen dobni nyugodtan a labdát és a nyitók szerintem egyszer vagy kétszer dobták be szabályosán pártatlanul a labdát, ezen nagyot kell fejleszteni még…Kiváncsi leszek, hogy délután a két jó tolongással rendelkező csapat mit hoz ki ebből….

 8. TS

  Na, ma, ha jól láttam, a Mötökával játszott a Springbok…És mielőtt nagyon sajnálnánk a törött gerincű Pumákat, jó tudni, hogy az AB 93-8-ra verte őket 1997-ben…

 9. 344528

  A büntető célig láttam, mert meguntam a gyenge mobilnet miatti állandó stream szakadozást.
  Addig még elég jól tartották magukat és gondoltam is magamban, hogy mennyire elbizakodott megoldás a hazaiak részéről a kapurarúgás helyett oldalra kitenni a labdát, de végül is bejött volna nekik, ha nem kap bele a labdába az argentin játékos.

  Mi okozta, hogy ennyire összeestek a második félidőre?

  Remélem jövő héten azért okoznak egy jókora meglepetést otthon, mert egy újabb csúnya vereség nagyon nem tenne jót az önérzetüknek és a tartásuknak és a torna megitélésének….

 10. TS

  Csak lézengtek a pályán a Pumák. A hazaiak meg rohamoztak, ahogy kell. Szinte minden támadásban volt elhibázott argentin szerelés…Ennyi rögbiben elég is a veréshez. A büntető célhoz: mintha Esztergomban is lett volna (két!) ilyen megmozdulás a célvonalnál. Ha jól emlékszünk, meg lett ítélve: egy zárt tolongás…Vicc! Igaz, ott a hazaiak kaptak bele a labdába…meg jól el is rúgta a vétkes az előreejtett labdát az elsőnél.

 11. 344528

  Elképesztő ami az új-zélandi irányítóposzton történik. A sydney-i meccs végén lesérült Cruden, le is sántikált a pályáról térdszalag húzódás miattt, de nem gondoltam, hogy emiatt kiesik 2-6 hét közötti időszakra. Barett kb 10 percet játszott, de ő is összeszedett egy vádli sérülést, amivel az eheti meccset ki kell hagynia. Nem kockáztatnak.

  Behívták Colin Slade-t és Tom Taylor-t. Várhatóan Slade fog kezdeni, de Taylor is leül a cserepadra. Ez azt jelenti, hogy Crotty valószínűleg kimarad a keretből, hiszen Saili is felépült, illetve Taylor a 10, 12, 15 posztokat lefedi. Így feltételezhetően Piutua lesz a 23 mezben.

  Ez egy elég jó kis vizsga lesz az ABS-nek, hogy képesek-e egy teljesen új irányítóval megismételni az első meccsen elért sikert.

 12. 344528

  Jah és pár hét múlva már elvileg mind a három irányítóra számíthat Hansen és Cruden jó formáját látva Carter-nek is meg kell majd küzdenie az irányítóposztért, ami az elmúlt 9 évben mindig az övé volt, ha nem volt éppen sérült.

  A 2 SR győzelem a Chiefs-szel megnövelte Cruden önbizalmát és meg is látszik a játékán.

  Van egy nagyon jó technikai elemzés az első Bledisloe meccsről, ami számos meglepetéssel szolgál a megérzések és realitások kapcsán:
  http://www.theroar.com.au/2013/08/20/wallabies-video-analysis-perception-versus-reality/

 13. 339692

  [eszkal](#1565861): Nem hiszem, hogy gond lesz Slade-del: örül, hogy kapott egy lehetőséget, talán jót is fog tenni a karrierjének, amely nem valami fényesen alakul a Highlanders-nél. Egy meccset kibírnak az All Blacks-nél a behívottakkal: a vb-n is hasonló volt, Donalddal is meg tudták nyerni a tornát.

 14. 344528

  Nem minden tipp jöhet be, mert Hansen húzott egy váratlant és Taylor kezd pedig talán egy kezén meg tudja számolni hányszor játszott pályafutása során 10-s poszton:

  All Blacks squad:
  1. Tony Woodcock, 2. Andrew Hore, 3. Owen Franks, 4. Brodie Retallick, 5. Samuel Whitelock, 6. Steven Luatua, 7. Richie McCaw – captain, 8. Kieran Read, 9. Aaron Smith,
  10. Tom Taylor, 11. Julian Savea, 12. Ma’a Nonu, 13. Conrad Smith, 14. Ben Smith, 15. Israel Dagg. Reserves: 16. Dane Coles, 17. Wyatt Crockett, 18. Charlie Faumuina, 19. Jeremy Thrush, 20. Sam Cane, 21. Tawera Kerr-Barlow, 22. Colin Slade, 23. Charles Piutau.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s