Európa tündöklése és bukása

Kelly Brown és az újabb skót vereség

Még ugyan van hátra az őszi tesztekből összesen kettő, de összességében el lehet mondani, hogy az európai válogatottak ismét leszerepeltek a déliekkel szemben. Elégedettek csak a franciák lehetnek, akik behúzták minden meccsüket – talán még az íreket is ide lehet sorolni: ugyan egy nyerhető meccset elbuktak a Boks ellen, de Fidzsit és Argentínát is elsöpörték az útból. Anglia sem lehet büszke szereplésére, az olaszok talán kicsit erejükön felül teljesítettek, Wales és Skócia viszont nyalogathatja sebeit. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a klubokba már egyre több válogatott játékos tért vissza, akik talán tudtak volna valamit mégy hozzátenni a válogatottjuk teljesítményéhez. Például a Gloucester is Sharples-szel (Anglia), Qerával (Fidzsi) és Hamiltonnal (Skócia) együtt verte meg a gyengécske Sale-t szombaton. A hajtás után pedig bővebben lesz szó a meccsekről.

 

Ahogy az már az előző két bejegyzésben is volt, először jöjjenek a kisebb válogatottak! Kanada harmadik tesztjén a maorikkal játszott: a juharlevelesek utolsó meccsüket elvesztették, de a novemberben jó formát kifogó japánok sem tudtak mit kezdeni a baszkokkal, akik nagyon simán verték őket: Yachvili rajongói pedig örülhetnek:  a Biarritz játékosa nagyon hasznos játékkal tért vissza sérülése után. Fidzsi a borzalmas túra végén Grúziában vigasztalódott, mint ahogy az USA válogatottja is Romániában feledtette a múlt heti vereséget. A két utóbbi házigazda viszont csak vereséget szenvedett novemberben.

A maorik hakája hatásos volt a kanadaiak ellen

 

Eredmények:

Baszk válogatott-Japán: 19-3

Kanada-Maorik: 19-32

Grúzia-Fidzsi: 19-24

Románia-USA: 3-34

 

Írország-Argentína: 46-24

Az írek és az argentinok annak tudatában léptek pályára szombaton, hogy a jobb helyzetbe kerüléshez a világranglistán mindenképp meg kell verni a másikat, legalább tizenöt ponttal. Hogy erre a hazaiak készültek jobban, arra hamarosan fény derült: a múlt héten remeklő, ezen a héten a nagyválogatottba behívott Gilroy szerzett célt elsőként a 10. percben. Később még a célszerzésben nem remeklő Sexton is beköszönt kétszer, de Zebo, Strauss és Tommy Bowe is egy-egy valamit két célt vitt a pumáknak, akik számára újabb érvágás volt, hogy Nicolas Sánchezt sérülés miatt már az elején le kellett cserélni Gonzalo Tiesire – ugyan a tízes visszatért még a pályára,d de a 60. percben végleg elhagyta azt. Ugyan a végén beügyeskedtek két célt a vendégek, de Dublinban tegnap az írek nem kegyelmeztek nekik, így a világranglistán valószínűleg az írek megelőzik majd győzelmüknek köszönhetően az argentinokat.

Az íreket néha meglepték az argentinok, de összességében kontrollálták a meccset

 

Pontszerzők: Gilroy 1 cél (10. perc), Sexton 2 cél (15., 50. perc), 3 jutalomrúgás (12., 17., 52.), 1 büntető (45. perc), Strauss 1 cél (21. perc), Zebo 1 cél (32. perc), Bowe 2 cél (46., 72. perc), O’Gara 1 jutalomrúgás (73. perc), valamint Leonardi 1 cél (76. perc), Fernandez Lobbe 1 cél (80. perc), Hernandez 1 jutalomrúgás (77. perc), Sanchez (13., 18., 30., 42. perc)

 

Olaszország-Ausztrália: 19-22

Az első félidő egyértelműen a vendégeké volt a borongós firenzei délutánban, aztán a hazaiak a második félidőt már Barbieri céljával kezdték, és felegerészték magukat a wallabykra. A helyzet odáig fajult, hogy Orquera 54. percben szerzett büntetőjével már csak három pontra voltak az egyenlítéstől az olaszok! Ám hiába próbálkoztak, a kritikus pillanatokban mindig elvesztették a labdát: rosszul végezték el a bedobást, előreejtették. Az olszok számára még egy kiállítás is kedvezett: Ioanet küldte ki a játékvezető a 78. percben levegőben történő szerelés miatt: Orquera állt a labda mögé, ám mellérúgta jó negyven méterről. A végén még egy esélye lett volna a hazaiaknak, ám megint előreejtették a labdát: így kis híján ők kaptak még egy célt, de végül Barnes kirúgta inkább oldalra a játékszert, és véget vetett a meccsnek.

Az olaszok sajnálhatják az elszalasztott lehetőséget: utoljára 1994-ben volt három pontos vereségük az ausztrálok ellen (Ausztrália-Olaszország: 23-20)

 

Pontszerzők: Barbieri 1 cél (40. perc), Orquera 1 jutalomrúgás (42. perc), 4 büntető (3., 33., 49., 54. perc), valamint Cummins 1 cél (18. perc), Barnes 1 jutalomrúgás (19. perc), 3 büntető (6., 15., 24. perc), Beale 2 büntető (27., 29. perc)

 

Anglia-Dél-Afrika: 15-16

A házigazdák remélték, hogy végre megtörik a veretlenségi sorozatukat a Springboks ellen, ám ami nyáron sem ment, arra most sem került sor. Nekik sem volt szerencséjük az irányító játékossal: Flood, hasonlóan argentin sorstársához – sérülés miatt gyakran volt a pályán kívül lecserélve. Arra is vágytak nagyon a hazaiak, hogy Chris Ashton újra előkaparja régi formáját, ám a szélső kissé önbizalomhiányosan játszott, és nem is szerzett célt. Az ellenfélnél is csak egy jött össze: Alberts a 43. percben tette le a labdát a célterületen. Ezzel együtt azonban a Boks 100%-kal hozta a mostani meccseit, még ha nem is voltak mindig meggyőzőek – az angolok számára maradt vigaszként az, hogy nüanszok döntöttek az ausztrálok ellen és a mostani mérkőzésen is: kérdés, hogy ez az új-zélandiak ellen mire lesz elég.

Az angolok sem lehetnek elégedettek a teljesítményükkel

 

Pontszerzők: Flood 2 büntető (5., 12. perc), Farrell 3 büntető (61., 72., 78. perc), valamint Alberts 1 cél (43. perc), Lambie 1 jutalomrúgás (43. perc), 3 büntető (8., 14., 25. perc)

 

Skócia-Tonga: 15-21

Igazából nem tudom, hogy melyik meccs az arcpirítóbb: a walesiek teljes lebőgése az All Blacks ellen, vagy a skótok impotens játéka a tongaiak ellen – akik azért valljuk meg nem a legösszeszokottabb, acélosabb kerettel túráztak Európában. Laidlaw büntetői kevésnek bizonyultak a két célt is szerző tongaiak ellen, akik a tavalyi vb után először győztek le egy jobb hírű európai válogatottat (akkor a franciákat verték meg Új-Zélandon). A skótok számára a mostani vereségek után talán egy mostani győzelem sokat jelentett volna: az hagyján, hogy világbajnokságon nem jutottak tovább a csoportjukból – erre még nem volt példa – de azóta is csak nyelték a vereségeket, mint kacsa a nokedlit, csupán a nyári túrát sikerült behúzniuk. Nem is csoda, hogy Andy Robinson végre felállt a skót kispadról a meccs után.

Szamoa mellett még Tonga lehet viszonylag elégedett a túrázó óceániaiak közül a teljesítményével

 

Pontszerzők: Laidlaw 5 büntető (10., 38., 46., 55., 61. perc), valamint Lokotui 1 cél (51. perc), Vainikolo 1 cél (65. perc), ‘Apikotoa 1 jutalomrúgás (52. perc), 3 büntető (5., 64., 72. perc)

 

Wales-Új-Zéland: 10-33

Arról senkinek sem lehetett kétsége, hogy a remek formában lévő All Blacks győzni fog a szétesett hazaiak felett: csak az volt kérdéses, hogy milyen arányban. A házigazdák ráadásul a meccs alatt még szenvedtek további veszteségeket is: Jamie Roberts, Aaron Jarvis, Bradley Davies és Ryan Jones is lesérült az All Blacks elleni meccsen, akik viszont szárnyaltak: a Cruden-Savea-Conrad Smith megint jó napot fogott ki, végül 0-23-as első félidő után mehettek pihenőre a válogatottak: ha innen nézzük, akkor pontok tekintetében a második félidő már 10-10-zel zárult, úgy hogy a hazaiak két célt vittek. Az igazság azonban inkább az, hogy hat éve nem szenvedtek hasonló méretű vereséget az új-zélandiaktól otthon. A továbbiakra nézve Warren Gatlandnak nehéz dolga lesz, hogy összeszedje  fejben a walesieket az utolsó tesztmeccsre az ausztrálok ellen.

Woodcock utoljára a tavalyi vb döntőben szerzett célt a válogatottban – a mostani volt a pillér kilencedik célja a fekete mezben

 

Pontszerzők: Williams 1 cél (56. perc), Cutberth 1 cél (76. perc), valamint Messam 1 cél (25. perc), Woodcock 1 cél (38. perc), Romano 1 cél (48. perc), Cruden 3 jutalomrúgás (27., 40., 49. perc), 4 büntető (9., 18., 22., 42. perc)

 

Franciaország-Szamoa: 22-14

A vendégek fogadkoztak, hogy meglepik a franciákat: nos nem is álltak tőle messze, de végül a franciák megverték a szigetlakókat. Az első félidőt jól hozták a szamoaiak, a másodikban azonban beindultak a hazaiak, és Michalak vezetésével megfordították a meccset. Saint-André jól választott, amikor a veterán Michalakot visszahívta a válogatottba. Nyári visszatérése óta a válogatottban 77 pontott szerzett (1 cél, 12 jutalomrúgás, 14 büntető és 2 dropgól áll a neve mellett idén) – érthetetlen, hogy Wilkinson mellett a Toulonban mégis a második az irányítók listáján.

Konklúzió: a franciák bármilyen felállásban is erősek – a szamoaiak pedig, ha így folytatják, a top10-ben átvehetik a skótok helyét

 

Pontszerzők: Michalak 1 cél (18. perc), 1 jutalomrúgás (19. perc), 4 büntető (56., 60., 71., 78. perc), Parra 1 büntető (35. perc), valamint Lemi 1 cél (14. perc), Tekori 1 cél (41. perc), Pisi 2 jutalomrúgás (15., 42. perc)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s