Harmadik világ

Megszokhattuk már, hogy a nagyobb bajnokságokba csak a rögbivilág krémje ad játékosokat, vagy a közvetlenül mögöttük lévő válogatottak. A világranglista hátsóbb régióiból nehéz a kitörés, de egy-egy játékos jelen van a 30. helyen túlról is az európai bajnokságban. Az IRB még korábban három szintre osztotta fel a válogatottakat: az első szinten a Hat Nemzet és a Négy Nemzet képviselteti magát, a következő lépcsőfokot az amerikai, fidzsi, grúz, japán, kanadai, román, szamoai és tongai válogatott jelenti – az eddigiek mind rendelkeznek vb részvétellel, valamint mostanság valamelyik Nemzetek-kupáján szerepelnek. A kanadai és az amerikai válogatott tavaly a Churchill-kupán volt jelen, ám egy darab tornán nem vettek részt. A bejegyzés címe a harmadik vonalból származó játékosokra utal, akikből csak elvétve akad egy-egy a nagyobb ligákban: előnyösebb helyzetben vannak a vb-t járt nemzetek (pl.: Namíbia), de bizony volt már olyan, hogy csehek játszottak a Top14-ben vagy épp testvérpárok estek szét, mert az egyik fél egy jobb válogatottat választott. Hogy kik ők, az a hajtás után kiderül.

 

Előrebocsátom, nem lesz egyszerű a dolgom az összeállításnál, mivel sok helyen vannak ezek a játékosok, és eléggé szétszórtan, de először nézzük a Kelta Ligát és a Premiershipet! Előbbit gyorsan rövidre lehet zárni: itt ugyanis két holland található: a célgép Tim és öccse Sep Visser. Előbbi azonban már elkötelezte magát a skótok mellett, míg az ifjabb már pályára lépett az oranjéban, így ő nagy sikereket maximum az Edinburgh csapatában érhet el. Az angol bajnokságban több kisebb országból származó játékost lehet megtalálni – már ami a rögbit illeti, hiszen itt játszik az orosz Vaszilij Artemjev a Northampton csapatában. Honfitársa is van a szigeten, Andrej Osztrikov személyében, aki a Sale csapatában második soros. Igazából előbbi lehet csak elégedett magával: a szélső igen mély benyomást tett a csapatra, Ashton távozása után biztosan kezdő maradt a háromnegyedben. Osztrikov jobbára epizódszereplő csapatában, akárcsak csapattársa, a moldáv Vadim Cobilas: a pillér háromszor szerepelt eddig a Sale-ben.

Sep Visser sem ügyetlen gyerek, ahogy azt lehet a videón látni, ráadásul még vette a fáradtságot, és fel is töltötte személyesen

 

Tavaly még két orosz szerepelt a London Wasps csapatában: Vlagyiszlav Korsunov és Viktor Gersev, ám a pénzügyi problémákkal küzdő klub megvált tőlük. A világ területileg legnagyobb országa mégis csak mínusz egy játékossal zárt, mivel a London Welsh leigazolta Kirill Kulemint, aki még korábban a szépreményű orosz ligarögbi válogatottban is szerepelt. Rajta kívül, szó szerint a harmadik világból, még egy játékos játszik a vörös mezeseknél: Joe Ajuwa, akire lehet mondani, hogy a legismertebb nigériai rögbis a világon. A fekete kontinens több dél-afrikai játékos képviseli, de a szomszédjukból, Namíbiából, jelenleg ketten vannak a bajnokságban. Ilyen Tinus du Plessis a London Wasps-nál, valamint Jacques Burger a Saracens-nél: mindkét leváló szerepelt a legutóbbi, sőt az azt megelőző világbajnokságon is, de klubszinten utóbbi a sikeresebb.

Joe Ajuwa sebessége miatt könnyen talál csapatot, ha esetleg szélső híján lennének – forrás: http://www.llandoveryrfc.co.uk

 

A Csatorna másik oldalán nem kell nagyítóval keresni a harmadik vonalból érkező játékosokat: viszonylag sokan vannak és sok helyről! A Top14-ben Litvániától kezdve Marokkón át Zimbabwéig lehet játékosokkal találkozni, talán a legjobb az lesz, ha betűrendben jönnek a csapatok egymás után. Az Agenben az afrikai különítmény erős: a három dél-afrikait most kihagyjuk a vizsgálódás alól, ellenben Silvére Tian Elefántcsontpartól, Arséne M’Nomo Kamerunból és Dzsalil Narzsisszi Marokkóból pont érdekes a poszt szempontjából. Közülük csak M’Nomo mondhatja el magáról, hogy az Agen előtt csak másodosztályú csapatokban szerepelt. Tianról érdemes megjegyezni, hogy két éve, a ProD2 legjobb pontszerzője volt 259 egységgel, a Bourgoin színeiben – nem csoda, ha teljesítményével az Agent meggyőzte a szerződtetésről.

Tian meghálálta az Agen bizalmát: itt a Stade Francais ellen szólózik

 

Jöjjön a két baszk csapat: a Bayonne mezében játszik egy másik marokkói, Abdellatif Boutati, a Biarritzban pedig Zimbabwe is képviselteti magát, azonban a villámléptű szélső, Ngwenya az amerikai válogatottban játszik már, ellenben Erik Lund a norvégot választotta, míg a testvére Magnus az angolban kapott helyet. A megoldás egyszerű: az apjuk igen sikeres kosárlabdázó volt, amikor Angliában kapott szerződést: Erik még Norvégiában született, de öccse már nem, így ő angol állampolgárként tengethette napjait. Erik tekintélyes szakálla mellett más dicsőséget is magának tudhat: egyelőre ő az első norvég, aki a Barbarians-ban játszott!

Nehéz szakáll nélkül Erik Lundot megismerni: a kép még leeds-i játéka idején készült – forrás: http://www.eurosport.com

 

Kicsit északabbra a Bordeaux-ban találunk litván játékost: Karolis Navickas a Sale Sharks-ból került át Franciaországba: a második soros a rögbi mellett amatőr szinten bokszolni  is szokott: pedig két méteres magasságával akár kosarazhatna is: az jól megy arrafelé az embereknek. A Castres-ben uruguay-i játékost találunk: Rodrigo Capo Ortega személyében: a szakállas második soros már tíz éve szolgálja a kék mezeseket, 2003-ban pedig a vb-n is ott volt a válogatottjával. A frissen feljutott Stade Montois egy cseh játékossal rendelkezik: Martin Jágr talán az egyik legismertebb cseh rögbis: korábban nyolc évig volt a Toulon játékosa, majd a Bordeaux csapatában húzott le három évet, hogy most tapasztalatával a sárga mezeseket segítse.

Jágr itt még a Toulon színeiben vitt célt jelenlegi csapata ellen, 2009 januárjában

 

A Perpignan csapatában újabb kameruni játékost találunk, a második soros Robins Tchale-Watchou személyében. A sort pedig Stan Wrighttal lehet zárni, aki Stade Francais pillére: rá sem lehet mondani, hogy nyeretlen kétéves: korábban a Leinsterben húzott le öt évet, előtte az Auckland Blues is alkalmazta. A furcsaság vele kapcsolatban inkább az, hogy a Cook-szigetekről származik, amely ország inkább a ligarögbijéről híres – persze, hogy ki marad szülőföldjén az kérdéses: maga Wright is inkább a jobb lehetőségek miatt került Új-Zélandra. Játékát azonban megbecsülik: 2011-ben ő volt országának legjobban fizetett sportolója, 150000 dollárt kapott a naptári évben. Az ESPN listáján amúgy rajta kívül két rögbis található még: Nev Costigan Pápua Új-Guineáról (Newcastle Knights, ligarögbi) és Seilala Mapusua Szamoáról (Kubota Spears, japán uniós csapat). Előbbi 270000, utóbbi 846600 dollárt kapott szerződése alapján.

Wright összesen 94 meccsen lépett pályára a Leinsterben, de csak ezt az egy célt szerezte az öt év alatt

 

OFF: ha végignézzük a listát, láthatjuk, hogy ezek igen szerény összegek: vannak jobban fizetett rögbisek mindkét kódban, de itt csak az adott országokat láthatjuk: nálunk ebban az évben a nagy semmiért a dagesztáni vendégjátékért Dzsudzsák Balázs 3,3 milliót kapott, de még ez is semmi Zdeno Chára 8,5 milliós fizetéséhez képest (a szlovák hokis legalább tesz valamit a pénzéért…). Ezen felül még vannak kosárlabdázók, baseball-játékosok (naná, hogy amerikai ligákból), a prímet Fernando Alonso vitte az akkori 40 milliós keresetével. Ezen összegek láttán kezdek örülni, hogy bár a rögbit áthatja a reklám és egyéb disznóságok szelleme és szaga, de még mindig valahogy közelebb áll a hétköznapi dolgokhoz, mint más sportok.

1 thought on “Harmadik világ

  1. TS

    Jó cikk! Ámbár a volt gyarmati, afrikai országok játékosai általában már Franciaországban vagy Nagy-Britanniában születtek, vagy gyerekkorukban már oda kerültek. Ezért nálam a pálmát nem Dusautoir, hanem Jágr viszi el ebben a témában! Én nem sorolnám a harmadik világhoz azokat az országokat, amelyek már kint voltak vb-n (Oroszország, Uruguay, Elefántcsontpart, Spanyolország, Portugália, Namíbia, Zimbabwe) vagy a brit, esetleg francia nemzetközösséghez tartoznak, bár mindenképpen nagy szó, ha eljutnak a csúcsszintű bajnokságokban, akár csak 1-2 alkalommal is. A 3. vonalhoz a csehek, ukránok, lengyelek, németek, belgák tartoznak szerintem, innen sokkal nehezebb a kiemelkedés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s